Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

K2: Koch scoort, Kluun ligt voor

„Er is twee uur lang niet gescoord, maar na een verbeten strijd nu een schitterende hattrick van Koch: 7-1.”

De bestsellerstrijd tussen de auteurs Herman Koch en Kluun (‘K2’ in de wandelgangen) verleidt boekverkopers tot het bijhouden van de score op twitter.

In de vandaag verschenen Bestseller 60 van de Stichting CPNB staat Kluun op één en Koch op twee. Dat zegt niet alles: Kochs Zomerhuis met zwembad ligt vijf dagen in de winkel, Kluuns Haantjes al tien.

Het maakt januari 2011 ineens tot een topmaand in de boekverkoop. Traditioneel gebeurt er juist weinig: de decemberdrukte is achter de rug, de grote titels voor de Boekenweek in maart zijn nog niet verschenen.

„De eerste druk van 100 duizend exemplaren ligt nu helemaal in de winkel”, zegt Roel van Diepen, publiciteitsmedewerker van Anthos, waar Zomerhuis met zwembad van Herman Koch vorige week verscheen. „Vrijdag wordt de tweede druk van 25 duizend exemplaren uitgeleverd. Het gaat extreem snel. Boekwinkels werden al bang waren zonder te komen zitten.”

Uitgever Joost Nijsen van Podium, waar Kluun verschijnt, schetst een gelijksoortig beeld. „De eerste druk van 80 duizend exemplaren is verkocht, de tweede van 20 duizend ook. Eind deze week komt een derde druk van 40 duizend exemplaren, eind volgende week volgt de vierde druk.”

Roel van Diepen van Anthos weet nog steeds niet of de concurrentie gunstig werkt. „Wij hebben niet actief meegewerkt aan de K2-hype. Dat is buiten ons om gebeurd: in de pers en daarna in de boekhandel.”

Vorige week simuleerden Kluun en Koch, die elkaar goed kennen, achter de schermen in een Amsterdamse televisiestudio een vuistgevecht. Gistermiddag aten de uitgevers van K2 samen een tosti in Amsterdam. Die van Kluun trakteerde.