Honden kunnen ruiken of je darmkanker hebt

Toch is dat geen reële manier om op darmkanker te screenen.

Honden kunnen aan poep en aan adem ruiken of iemand beginnende darmkanker heeft. Voorlopig is er maar één speciaal getrainde hond, een achtjarige zwarte vrouwtjeslabrador in Japan, die de geur van darmkanker herkent. Japanse onderzoekers schrijven over de darmkankerlabrador in een gisteren online gepubliceerd artikel in het tijdschrift Gut. De hond moest steeds uit vijf doosjes met waterige poep het ene monster kiezen van de darmkankerpatiënt. Na training wees het dier in 37 van de 38 tests de poep van de kankerpatiënt aan. Dat is heel goed, maar het is geen reële testopstelling voor screening op darmkanker. Dan zal het ook vaak voorkomen dat er géén ontlasting van een kankerpatiënt is, wat het voor de hond behoorlijk lastiger maakt. De onderzoekers vinden eigenlijk dat een gas-chromatograaf het werk beter kan doen dan een hond, maar dat nu wel is aangetoond dat kanker te ruiken is. (NRC)