Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Herkenbaar aan de Oakley zonnebrillen

Chilean miners and rescuers wave to guests while serving as Grand Marshals for the "Celebrate a Dream Come True Parade" at Walt Disney World's Magic Kingdom theme park in Lake Buena Vista, Florida, January 31, 2011. The miners were trapped in a collapsed mine for 69 days before being rescued in San Jose, Chile last year. REUTERS/Phelan M. Ebenhack (UNITED STATES - Tags: SOCIETY)
Chilean miners and rescuers wave to guests while serving as Grand Marshals for the "Celebrate a Dream Come True Parade" at Walt Disney World's Magic Kingdom theme park in Lake Buena Vista, Florida, January 31, 2011. The miners were trapped in a collapsed mine for 69 days before being rescued in San Jose, Chile last year. REUTERS/Phelan M. Ebenhack (UNITED STATES - Tags: SOCIETY) REUTERS

Chileense mijnwerkers en reddingswerkers zwaaien naar bezoekers van Disney World in Lake Buena Vista in Florida, vanaf een wagen in de ‘Celebrate a dream come true’-parade.

De mijnwerkers, 33 in totaal, zaten vorig jaar oktober 69 dagen lang 700 meter onder de grond opgesloten in een ingestorte koper- en goudmijn in San José. Afgelopen maandag werden 31 van hen, en nog eens vier reddingswerkers, in Disney World als helden ontvangen. De mededirecteur van Disney heeft het uitje georganiseerd, Bob Iger. Hij is „trots op deze moedige mannen”.

De helmen met Mickey Mouse-oren zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt. De Oakley zonnebrillen zijn waarschijnlijk de brillen die de kompels bij hun bevrijding kregen. Een pr-stunt van zonnebrilproducent Oakley uit Californië. Een gewone burger betaalt 260 dollar voor zo’n Polarized Radar Range zonnebril.

De mijnwerkers kregen nog meer. Bij hun bevrijding stuurde NASA speciaal voedsel dat moest voorkomen dat de mijnwerkers ziek werden tijdens hun weg naar boven. Apple schonk iPods.

Ook het uitje naar Disney World is geheel verzorgd. Naast het bezoek aan het park met familie zullen ze ook Chileense gerechten voorgeschoteld krijgen, een persoonlijk fotoalbum krijgen en een cadeaubon ter waarde van vijfhonderd dollar.