Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Overheidsfinanciën

Grote steden besteden OV jaar later aan

De verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt een jaar uitgesteld, tot 1 januari 2013. De drie steden hebben anders te weinig tijd voor de openbare aanbestedingsprocedure. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) gisteren laten weten.

Een al aangekondigde estafettestaking van de ov-bedrijven tegen de aanbesteding gaat wel door. De gemeentelijke vervoerbedrijven GVB, RET en HTM, die door de aanbesteding hun monopoliepositie kwijtraken, vinden het uitstel onvoldoende. De staking heeft plaats op 14, 15 en 16 februari.

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie steden. Die zouden dat terug moeten verdienen met de verplichte openbare aanbesteding. Elders in Nederland is het openbaar vervoer al aanbesteed. Volgens Schultz leidt dat „niet tot verslechtering, maar levert het juist kwaliteit en kansen op”.

Amsterdam gaat als gevolg van de bezuinigingen door het Rijk diep snijden in het openbaar vervoer. Op termijn verdwijnen 6 van de 16 tramlijnen en 20 van de 44 buslijnen, heeft de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (Vervoer, VVD) gisteren bekendgemaakt. Welke lijnen dat zijn, zal hij de gemeenteraad later deze week meedelen. Ook zal de metro minder vaak en minder ver rijden.

„Wiebes is niet tegen aanbesteding, maar wil een aantal jaren de tijd om dit goed te kunnen doen”, zegt zijn woordvoerder. „Bovendien heeft Amsterdam net een goed contract afgesloten met het vervoersbedrijf GVB, tot 2017. Het openbreken daarvan kost geld.”

Rotterdam vreest door de aanbesteding vier op de tien verbindingen te verliezen. „Wij blijven ons verzetten omdat dit onherroepelijk zal leiden tot banenverlies en minder service voor de reiziger”, zegt voorzitter Henk van der Maden van de ondernemingsraad van de RET. De directie van het bedrijf stelt dat 400 tot 900 banen kunnen verdwijnen.

De estafettestaking begint 14 februari in Amsterdam, de twee dagen erna zijn Den Haag en Rotterdam aan de beurt. Het uitstel van de aanbesteding neemt de zorgen bij de bedrijven niet weg, zegt Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van het Amsterdamse GVB. Bovendien is het volgens hem niet nieuw. „Het uitstel zat al in het overdrachtsdossier van de vorige minister en is nu niet meer dan een pr-stunt.”