Geweld laait opnieuw op in Kairo

Een pro-Mubarak demonstrant gooit een molotov-cocktail. Foto Reuters / Amr Abdallah

Op en rond het Tahrir-plein in Kairo is het geweld vanavond opnieuw opgelaaid. Pro-Mubarak betogers en demonstranten die de omverwerping van zijn regime eisen gooien stenen naar elkaar op het plein. Eerder vanavond gooiden groepen mannen benzinebommen vanaf het dak van twee omliggende gebouwen. Ook werd er in de lucht geschoten.

Op Al Jazeera en CNN was even na 22.00 uur (Nederlandse tijd) te zien dat er een groot vuur tussen de twee kampen demonstranten is ontstaan. Daarmee worden Molotovs-cocktails aangestoken.

Op het plein blijven tienduizenden anti-Mubarak demonstranten op de been. Journalisten van Al Jazeera meldden dat het leger minder strikt de orde handhaaft dan gisteren en de gevechten oogluikend toestaat.

Het Tahrir-plein vormt sinds vanmiddag het decor van een veldslag. De Egyptische minister van Volksgezondheid meldde rond middernacht dat er vandaag 3 doden en 611 gewonden gevallen zijn.

De Egyptische vice-president Suleiman heeft volgens Al Arabiya op de staatstelevisie vanavond de demonstranten opgeroepen om naar huis te gaan. Op het Tahrir-plein scanderen demonstranten echter nog steeds ‘het regime moet weg’, meldde de BBC.

Offensief van regime Mubarak

NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants noemt de huidige situatie op het Tahrir-plein een offensief van het regime van Mubarak. Volgens haar is er nu sprake van een uitputtingsslag. “De vraag is nu: wie houdt het het langst vol?” Het offensief van Mubarak bestaat uit verschillende fases om de demonstraties ten einde te brengen. De toespraak van Mubarak met enige toezeggingen, daarna vroeg het leger de demonstranten te vertrekken en nu zet hij knokploegen in. “Die zijn georganiseerd”, zegt Roelants.

Maar, zegt zij, het leger heeft een belangrijk teken gegeven:

Ze lijken aan de kant van Mubarak te staan. Door de pro-Mubarak aanhangers toe te laten, laten ze zien dat ze de regering steunen. Dat is een ander signaal dan die de demonstranten gisteren kregen toen er verbroedering leek te zijn.

Volg ook het liveblog van nrc.nl over het geweld in Kairo.