Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Gerucht: PVV'er Sharpe komt terug

Het door zijn PVV-collega’s bejubelde Kamerlid James Sharpe kwam in november vorig jaar in opspraak. Zijn telecombedrijf in Hongarije bleek te zijn beboet voor het misleiden van klanten. Een datingservice van het bedrijf had klanten gelokt met contactadvertenties van vrouwen die niet beschikbaar waren. Dagenlang beheerste Sharpe, woordvoerder sport, verkeer en waterstaat voor de PVV, het nieuws. Eerst vanwege zijn – achteraf wat te stellige – ontkenning voor de camera’s van PowNews, daarna vanwege de beschuldiging van een oud-hordenloper dat de PVV’er hem met een spike in het gezicht zou hebben geslagen. Toen de ex-vriendin van Sharpe zich enkele dagen later meldde bij de media, besloot het Kamerlid de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Hij kon zich niet meer concentreren op zijn werk, verklaarde Sharpe.

Inmiddels gaat in de Tweede Kamer het gerucht dat Sharpe een terugkeer in de landelijke PVV-fractie overweegt. Hij komt in aanmerking voor een zetel wanneer een van de huidige Kamerleden de fractie verlaat. Zo is Roland van Vliet kandidaat-gedeputeerde in Limburg, voor het geval de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in die provincie kan gaan meeregeren. Sharpe zelf laat er niets over los. PVV-leider Wilders zei gisteren desgevraagd dat hij een terugkeer van Sharpe niet uitsluit. „Het is een reële optie. En het is zijn goed recht.”