Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

En de club zit met een chagrijnige voetballer...

Bas Dost speelt voorlopig voor Heerenveen, zoals in zijn contract staat.

De maand januari kent het vaste beeld en geluid van zeurende en pruilende voetballers, met op de achtergrond, of op de voorgrond, mee klagende voetbalmakelaars. De periode tijdens en na de winterstop is voor voetballers een tweede kans om van club te verkassen. Anders gezegd, op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever voor een dienstverband van bepaalde termijn.

Soms zijn dat voetballers die nog maar een half jaar geleden ook al van club waren veranderd. Zoals Bas Dost, die in 2008 naar Heracles overstapte en na een succesvol tweede seizoen een transfer ‘verdiende’ naar SC Heerenveen. Ondanks een nog doorlopend contract bij de club in Almelo.

Drie partijen blij: Dost ging meer verdienen bij een club die bovendien sportief beter presteerde, Heerenveen was blij met zijn aanwinst en Heracles met de afkoopsom, 3,1 miljoen euro. Hij tekende van de zomer een contract voor vijf jaar. Met open ogen en zonder twijfel goed geadviseerd door zijn zaakwaarnemer die ook een leuk centje opstreek.

Een half later blijkt de talentvolle spits Dost bij Heerenveen niet meer dan een reservespeler te zijn en desondanks wil Ajax hem kopen. Maar nog steeds geldt: drie partijen moeten tevreden worden gesteld. En dat lukte niet met Heerenveen dat zijn investering meer dan wilde terugverdienen. De speler verloor een arbitragezaak en Ajax wenste niet te betalen wat Heerenveen vroeg.

Dost niet blij, Ajax niet blij en Heerenveen opgescheept met een chagrijnige voetballer, met op de achtergrond – of voorgrond – een makelaar die er geen leuk centje aan overhield.

Dost is maar een voorbeeld van een voetballer die er te gemakkelijk vanuit gaat dat een contract geen contract is. Hopelijk is hij geen speler die nu blijft sippen, blessures simuleert of ander sabotageacties onderneemt. Bas Dost bewijst Bas Dost de beste dienst door heel goed te gaan spelen bij Heerenveen.