Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egyptische regering negeert internationale druk machtsoverdracht

Egypte negeert de internationale verzoeken voor een onmiddellijke machtsoverdracht, meldt AFP. Dat maakt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Vannacht riep de Amerikaanse president Barack Obama de Egyptische president Hosni Mubarak op om onmiddellijk te beginnen met het overdragen van de macht in zijn land. Mubarak liet kort daarvoor op de Egyptische staatstelevisie weten dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als president.

Obama benadrukte dat het proces van verandering in Egypte “een breed spectrum van Egyptische stemmen en oppositiepartijen” moet omvatten en dat de machtsoverdracht in Egypte moet leiden tot vrije en eerlijke verkiezingen die niet alleen resulteren in een op democratische beginselen gebaseerde regering, maar ook tegemoet moet komen aan de wensen van het Egyptische volk.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en de Britse premier David Cameron hebben Mubarak in laten weten dat hij onmiddellijk moet beginnen met het overdragen van de macht in zijn land.

Geweld in Egypte
Het Tahrir-plein in Kairo vormt sinds vanmiddag het decor van een veldslag tussen grote groepen pro-Mubarak betogers en demonstranten die eisen om de omverwerping van zijn regime. Beelden tonen zeer chaotische taferelen en botsingen tussen de twee groepen op het Tahrir-plein. Inmiddels zijn vele mensen gewond afgevoerd. Er schijnt geschoten te zijn op het plein, een correspondent van Al Jazeera meldde eerder dat het leger in de lucht schoot. Het Egyptische leger ontkent dat.

Oppositieleider Mohamed El Baradei roept het leger op om in te grijpen op het Tahrir-plein, meldt Al Jazeera. “Ik vraag het leger om in te grijpen om Egyptische levens te beschermen”, zei hij. Volgens het televisiestation zou El Baradei bewijs hebben dat de pro-Mubarak betogers politieagenten zijn.

Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties zegt zeer bezorgd te zijn over het aanhoudende geweld in Egypte en verzoekt alle partijen tot terughoudendheid. Britse premier Cameron laat aan persbureau Reuters dat hij ieder geweld van de Egyptische autoriteiten tegen de demonstranten onacceptabel acht.

Geweld tegen media
Meerdere journalisten maken melding van mishandelingen. Journalist Anderson Cooper van CNN meldt dat hij en zijn camerateam aangevallen zijn door pro-Mubarak demonstranten, maar dat niemand ernstig gewond raakte.

Ook een Belgische journalist werd aangevallen en vastgezet. De journalist, Serge Dumont, deed verslag van een pro-Mubarak demonstratie toen hij bij een controlepost van het leger door agenten in burger werd ingerekend. Hij werd beschuldigd van spionagepraktijken. Hij zou hierbij meerdere malen in het gezicht zijn geslagen en een aanhanger van oppositieleider Mohamed ElBaradei zijn genoemd. Dumont, wiens werkelijke naam Maurice Sarfatti is, werkt als verslaggever voor kranten in België, Noord-Frankrijk en Genève.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten “bezorgd” te zijn over het geweld tegen het aanvallen van journalisten.