Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eén op vier PVV-stemmers denkt dat Wilders minister is

Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto Roel Rozenburg

Volgens een kwart van zijn kiezers is Geert Wilders minister, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Het is een van de uitkomsten van een representatieve peiling die onderzoeksbureau Synovate voor de krant deed onder duizend kiesgerechtigde Nederlanders.

Opvallend is dat de populariteit van minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) volgens de peiling sterk gedaald is en dat vicepremier Maxime Verhagen „de minst betrouwbare minister” van het kabinet is. Mark Rutte is de op een na populairste bewindspersoon en heeft tevens de grootste naamsbekendheid. De ondervraagden kregen een lijst met namen van politici voorgelegd en Rutte werd door 97 procent van hen herkend.

De drie vrouwen in het kabinet (Van Bijsterveldt, Schultz van Haegen en Schippers) zijn aanzienlijk minder bekend, net als Hans Hillen, schrijft politiek redacteur Pieter van Os. Slechts eenderde van de ondervraagden herkende de naam van de VVD-minister van Volksgezondheid (Schippers).

Het beeld dat bestaat van PVV-leider Geert Wilders is opvallend: ruim eenvijfde van de ondervraagden denkt dat hij het meest te zeggen heeft over het huidige kabinetsbeleid. Eenzesde van de kiezers denkt dat hij minister is. Van de PVV-kiezers denkt ruim een kwart dat.
Kiezers volgen de partijlijn wat betreft het voortbestaan van het huidige kabinet. Ondervraagden met affiniteit voor GroenLinks, PvdA, SP en D66 gaan ervan uit dat dit kabinet de regeerperiode niet uitzit, onder VVD-, CDA- en PVV-kiezers is dat andersom.

Bekijk hier het hele onderzoek (.pdf)

Omroep Brabant publiceerde eerder vandaag uit het verkiezingsprogramma van de PVV aldaar: een variant die speciaal voor verstandelijk gehandicapten werd gemaakt.