Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Drie Qatari’s wilden nog een aanslag op 9/11 plegen’

Drie mannen uit Qatar waren mogelijk van plan om op 11 september 2001 een vijfde zelfmoordaanslag in de Verenigde Staten te plegen. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten die in het bezit zijn van The Washington Post en The Daily Telegraph. De verdachten zagen volgens Amerikaanse inlichtingen op het laatste moment af van hun plan op in een vliegtuig naar Washington te stappen.

In de WikiLeaks-stukken staat dat de Qatari’s drie weken voor 9/11 vanuit Londen naar New York vlogen en de omgeving van onder meer het World Trade Center, het Witte Huis en Virginia, de thuisstaat van het Pentagon, inspecteerden. Daarna vlogen ze door naar Los Angeles, waar ze in hotelkamers verbleven die volgens de FBI bekostigd bleken door een “veroordeelde terrorist”. Het hotelpersoneel zou pilotenuniformen en papieren met vluchtgegevens in hun kamer hebben zien liggen.

FBI nog altijd op zoek naar verdachten
De drie verdachten boekten vervolgens tickets voor een vlucht van Los Angeles naar Washington op 10 september 2001, maar gingen niet aan boord van het vliegtuig. Dezelfde vlucht werd een dag later door moslimterroristen het Pentagon ingevlogen. De genoemde Qatari’s vlogen nog op de tiende september terug naar Londen om vervolgens naar Qatar door te reizen.

Waar de verdachten op dit moment verblijven is niet bekend, maar de FBI is vorig jaar een zoektocht naar de mannen begonnen. Zij zouden nog altijd een bedreiging vormen voor “het vliegverkeer in de Verenigde Staten en daarbuiten”. De FBI is ook op zoek naar een vierde verdachte uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zou de drie geassisteerd hebben tijdens hun verblijf in de VS.