Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Doden bij rellen Egypte, wereldleiders veroordelen geweld

Aanhangers van Mubarak op het Tahrir plein in Kaïro.
Aanhangers van Mubarak op het Tahrir plein in Kaïro. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Update 23.12 uur: De Egyptische minister van Volksgezondheid meldde rond middernacht dat er vandaag 3 doden en 611 gewonden gevallen zijn.

Volgens de Egyptische minister van Gezondheid Ahmed Sameh Farid is er vandaag een dode gevallen bij de rellen in Kairo. De persoon viel van een brug af. Ongeveer 600 mensen raakten vandaag gewond tijdens de rellen in de hoofdstad.

Farid bevestigde tegenover buitenlandse persbureaus dat het ging om een militair.  Ooggetuigen meldden aan Al Jazeera drie doden in een ziekenhuis te hebben gezien. De Egyptische staatstelevisie roept demonstranten op om het Tahrir plein te verlaten vanwege het gevaar van vuurbommen.

Volg het laatste nieuws op het liveblog van NRC.

Wereldleiders en EU veroordelen geweld
De internationale gemeenschap heeft het geweld in Kairo vandaag veroordeeld. Het geweld brak vanmiddag uit tussen aanhangers en tegenstanders van het regime van president Hosni Mubarak.

Reacties Cameron en Ban Ki-moon
De Britse premier David Cameron en de VN-topman Ban Ki-moon kwamen vanmiddag met een gezamenlijke reactie op de ontwikkelingen in Egypte. Cameron riep de Egyptische regering op om politieke hervormingen snel door te voeren.

“Als blijkt dat het regime op enige manier geweld heeft getolereerd of gesteund, dan zou dat absoluut onacceptabel zijn”, zei Cameron.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, die op bezoek was in Londen, uitte zijn diepe zorg over de situatie in Egypte. Hij verwierp het geweld en noemde de aanvallen op vreedzame betogers onaanvaardbaar.

Reactie Witte Huis
Het Witte Huis koos vandaag voor een hardere lijn tegen president Hosni Mubarak en zijn plannen om tot september aan de macht te blijven. De perschef van het Witte Huis, Robert Gibbs, zei dat de ‘machtsoverdracht nu meteen moet beginnen’.

“We zijn diep bezorgd over geweldplegingen op de media en de vreedzame demonstranten”, zei Gibbs in een verklaring. “We herhalen onze oproep tot terughoudendheid.” Als tot het geweld is aangezet door de regering - zoals wordt beweerd - dan moet dat direct eindigen, aldus de perschef.

Reactie Europese Commissie
De EU heeft zich geschaard achter de oproep van de VS voor een ‘ordelijke transitie’ naar een democratisch gekozen regering in Egypte. De Europese Commissie sprak vandaag haar steun uit aan ‘de legitieme aspiraties van het Egyptische volk’.

Obama spreekt met Jordaanse koning
President Obama heeft vandaag met de Jordaanse koning Abdallah gesproken over de situatie in Egypte. Gisteren viel in Jordanië de regering na wekenlange demonstraties tegen corruptie en de hoge voedselprijzen.

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte bepleit ‘snelle en praktische hervormingen op politiek, sociaal en economisch terrein’ in Egypte. Hij vindt dat de machtsoverdracht onmiddellijk moet beginnen. Rutte brengt dat vrijdag ter sprake op de Europese top in Brussel.

Reactie Sarkozy
Ook de Franse president Sarkozy heeft gezegd dat er ‘zonder uitstel’ moet worden begonnen met de politieke transitie.

Reactie Duitse minister van Buitenlandse Zaken
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat door de aanvallen op de demonstranten ‘de dringende vraag opkomt of de politieke leiders in Egypte de noodzaak tot snelle politieke hervormingen wel begrijpen’. Dat meldt persbureau Novum.