Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De VS staan diep in het rood bij de VS

De Verenigde Staten zijn de grootste schuldeisers van de Verenigde Staten. Die cirkel werkt als volgt. Tot voor kort was China de grootste bezitter van Amerikaanse staatsleningen. Het land had 896 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en kortlopende leningen. Japan stond met een belang van 877 miljard dollar op de tweede plaats. Maar dat was voordat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, in actie kwam. In november besloot de Fed tot een extra steuntje voor de economie. De Fed besloot op grote schaal Amerikaanse staatsleningen te kopen. Doel daarvan is om de rente laag te houden. Dat is goed voor de economie, omdat het bedrijven stimuleert om meer te investeren en consumeren. In totaal gaat de Fed voor 600 miljard dollar van de markt kopen.

Het huidige opkoopprogramma komt bovenop eerdere aankopen die de Fed in 2008 en 2009 al deed. In totaal bezit de Fed nu voor 1.108 miljard dollar (800 miljard euro) obligaties en kortlopende staatsleningen. Daarmee bezit de Fed dus meer Amerikaanse schuld dan China. Als de Fed volgens plan doorgaat bezitten de VS in juni ruim 1.600 miljard aan eigen schuld. Dat is meer dan China en Japan samen.

Het opkopen van schuld is omstreden. Critici stellen dat de crisis is veroorzaakt door jaren van te lage rente. Banken konden goedkoop geld lenen om mee te beleggen. Consumenten konden goedkoop lenen en staken zich in de schulden. Gevreesd wordt dat een lage rente als redmiddel geen blijvende oplossing is, omdat het systeem niet verandert.

Het opkopen is geldcreatie en kan tot hoge inflatie leiden. De Fed stelde vorige week dat de inflatie in de VS laag is. Daarom vindt de Fed het goed door te gaan wordt met opkopen.