De goedgevulde oven

Een paar weken geleden ontstond op het kookblog (www.nrcnext.nl/koken) een gesprek over het gebruik van de oven. Ik schreef bijna ‘discussie’, maar dat was het helemaal niet; iedereen was het roerend met elkaar eens. Het ging erover dat het soms zo onoverkomelijk is om dat grote apparaat een bak hitte te laten produceren, als je alleen even iets wil gratineren of één miezerig bolletje knoflook wil poffen. Zelf probeer ik er een gewoonte van te maken om altijd meerdere gerechten tegelijk in de oven te zetten. Of een complete maaltijd. Dat past best, ook als je niet zo’n semiprofessioneel, kamerbreed, roestvrijstalen geval hebt staan. En als de oven goedgevuld is heb ik geen last van schuldgevoel over onheus verstookte kilowatts.

Leg bijvoorbeeld een biologisch kippetje in een ruime ovenschaal en smeer ’m in met zout en peper. Vul de vogel met een citroen, bind ’m dicht en leg er een paar stukken roomboter op. Steek ten slotte wat knoflooktenen tussen poten en vleugels. Leg rond de kip wat ongeschilde, nieuwe aardappeltjes. Een echt lekker aardappeltje uitzoeken is in dit geval van belang, met een kruimige muis wordt het niks. Ik kocht zo’n sjiek mandje ‘Princesse Amandine’. Was en droog ze, snij ze in twee of drie stukken en leg ze met wat takjes rozemarijn in de schaal. Strooi er zout en peper over, begiet aardappels én kip met olijfolie en zet de schaal in de oven (175 graden).

Snij een paar stronkjes witlof doormidden en rangschik ze in een vuurvaste schaal, doe ook hier olijfolie en zout en peper over en schuif ze naast de kip, als die er zo’n driekwartier in staat. Haal de lof na een half uur uit de oven, knijp er het sap van een sinaasappel over uit en zet de schaal terug. Ongeveer een kwartier later zijn groente, vlees en aardappels klaar. Pas de braadtijden naar eigen inzicht aan: een klein kippetje is met 5 kwartier klaar, een groter exemplaar doet er gauw anderhalf uur over om gaar te worden.

Voor mogelijkheid twee moet het gasfornuis wel even aan. Bereid in een ovenvaste pan een eenvoudige stoofschotel met – bijvoorbeeld – rundvlees, wortel en selderij. Verplaats de pan, als de stoof goed op temperatuur is, met de deksel erop naar een matig warme oven (125 graden) en zet deze uitjes ernaast:

4 rode uien

geiten- of blauwe kaas

takje tijm

handje walnoten

Pel de uien, snij ze door en leg ze met de platte kant naar beneden in een ovenschaaltje. Giet er wat olijfolie over, bestrooi ze met peper en zout en zet ze naast de stoofpan. Na een paar uur zijn het vlees en de uitjes zacht en heerlijk. Eventueel kunt u de uitjes omdraaien en beleggen met wat geitenkaas en tijm of blauwe kaas en walnoot. Haal de stoofschotel uit de oven, verhoog de oventemperatuur naar 180 graden en laat de kaas in een minuut of tien goudbruin bakken. Eet met lekker stevig brood.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.