Crembo en kernkoppen

Wikileaks strekte de voorbije week een tentakeltje uit naar de Belgische politiek. Minister van Defensie Pieter De Crem kwam in opspraak door enkele mails die via de krant Aftenposten bij De Standaard terechtkwamen. In die krant wordt uit de mails afgeleid dat hij ‘zelfs Hillary Clinton achter zijn kar wist te spannen’ én dat hij ‘slechts een schoothondje van de Verenigde Staten was’. Laten we het houden op een wederzijdse vriendschap.

Vaststaat dat De Crem – wegens zijn oorlogszucht al eerder tot ‘Crembo’ omgedoopt – zich bij de Amerikanen geliefd heeft gemaakt door de nieuwe wind die hij door het Belgische defensiebeleid liet waaien.

Anders dan zijn (door de Amerikaanse ambassadeur gehate) voorganger André Flahaut, vond De Crem dat er meer troepen naar Afghanistan moesten worden gestuurd.

Tot eind 2009 had hij het moeilijk om premier Yves Leterme daarvan te overtuigen, maar toen kwam hij op het idee voor Hillary Clinton een lijstje op te stellen met voorstellen, of noem het eisen, die zij tijdens een staatsbezoek aan Leterme zou moeten voorleggen. Het plan bleek te werken.

Misschien ben ik cynisch, maar ik vraag me af of iemand echt verbaasd is over deze manier van internationale politiek bedrijven. Van Crembo valt zoiets toch te verwachten. In de pers doet hij trouwens geen enkele moeite te verbergen hoe trots hij is op zijn rol in dit verhaal.

In een interview bedankt hij de kritische stemmen uit de oppositie voor hun ‘kosteloze campagne voor mij’ – en geeft hij toe dat hij het uitgelekte verhaal weliswaar liever voor zijn memoires had gehouden.

Ik twijfel er geen moment aan dat hij aan het schrijven van die memoires veel vrije tijd besteedt. In een kort zijden kamerjasje met strepen en sterren in rood-wit-blauw. En Vlaamse Leeuw-pantoffels.

De uitgelekte feiten over de kernkoppen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel verontrusten me meer. Crembo blijkt er verantwoordelijk voor te zijn dat België een voorstel van Duitsland, Italië en Nederland heeft afgewezen om samen te pleiten voor de verwijdering van alle kernwapens in die landen. Toen een PS-senator een wetsvoorstel indiende voor het bannen van kernwapens van Belgische bodem, beloofde De Crems diplomatiek adviseur de Amerikanen om het de regering mogelijk te maken zich ‘stilletjes van het wetsvoorstel te ontdoen’.

Hoe moet een ontslagnemende regering een minister ontslaan?