Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Combinatie van dromerig en hoogromantisch

cd klassiek Gidon Kremer en Kremerata Baltica: Hymns and Prayers****

De programmering van klassiekemuziek-cd’s is vaak vrij voorspelbaar. Maar het avontuurlijke label ECM New series verrast voortdurend met eigenzinnige combinaties. De al net zo avontuurlijke violist Gidon Kremer paart op zijn nieuwe ECM-cd getiteld Hymns and Prayers dromerige muziek van de Servische Stevan Kovacs Tickmayer en de Georgische Giya Kancheli aan hoogromantisch werk van César Franck.

Dat is een zinnige koppeling, zo blijkt bij beluistering. De zachte, door vibrafoon van hallucinerende golfjes voorziene klanken van Tickmayers ‘Eight Hymns’ (1986-2004) worden gevolgd door een gepassioneerde lezing van Francks Pianokwintet in f, waarvan het langzame middendeel de introverte Hymns weer in herinnering brengt. Na een woest slotakkoord in f-klein begint Kancheli’s ‘Silent Prayer’ (2007) met een zachte f in – daar is hij weer – de vibrafoon. Een zacht zangstemmetje gaat hier gepaard met welluidend commentaar van onder meer basgitaar en strijkorkest. Een groot crescendo mondt op typische Kancheli-wijze uit in het niets.

Floris Don