Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

CJO: gebruik snelrecht bij ontkennen Holocaust

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de mogelijkheden om antisemitisme aan te pakken.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) wil dat er snelrecht wordt toegepast op mensen die de Holocaust ontkennen. Dat schrijft de belangenorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Het CJO vindt dat het ontkennen van de Holocaust zo vaak voorkomt, dat daartegen een lik-op-stukbeleid nodig is. „De bestrijding van antisemitisme is te veel ingebed in de algemene aanpak van discriminatie”, vindt het CJO. De organisatie pleit voor het opleggen van een taakstraf voor iedereen die schuldig wordt bevonden. De Tweede Kamer spreekt vandaag over de aanpak van antisemitisme. Het CJO wil dat meldingen van antisemitisme beter geregistreerd worden bij de politie. Ook zouden volgens het CJO voetbalsupporters die antisemitische leuzen roepen een stadionverbod moeten krijgen. (NRC)