Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

‘Catastrofale’ orkaan op weg naar Australische kust

Satellietbeeld van Australië: rechtsboven is de naderende orkaan Yashi te zien. Foto AP.

Het noordoosten van Australië, het gebied dat vorige maand te kampen had met grote overstromingen, maakt zich op voor het aan land komen van vermoedelijk de zwaarste orkaan ooit. Volgens Anna Bligh, de premier van de staat Queensland, is orkaan Yasi een “storm van catastrofale proporties”. De orkaan, die naar verwachting rond één uur vanmiddag Nederlandse tijd de kust bereikt, is vannacht uitgegroeid tot een storm van de vijfde categorie, vergelijkbaar met orkaan Katrina.

De autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van de bewoners en toeristen die door de orkaan getroffen kunnen worden. Ongeveer 400.000 mensen bevinden zich in het gebied dat binnen het bereik van Yasi ligt. Daarvan zijn er inmiddels 10.000 naar evacuatiecentra gebracht, die nu vol zitten. Premier Bligh beloofde vannacht snel maatregelen om extra evacuaties mogelijk te maken.

Gevolgen ‘zeer, zeer schadelijk’
Bligh zei dat de gevolgen van de orkaan waarschijnlijk “verschrikkelijk” en “zeer, zeer schadelijk” zullen zijn. Gevreesd wordt dat zelfs huizen die speciaal voor extreme weersomstandigheden gebouwd zijn, niet bestand blijken tegen de kracht van de orkaan. Ook zijn de autoriteiten bevreesd voor grootschalige wateroverlast, omdat de Yasi vermoedelijk aan land komt als het zeepeil in de kustgebieden al zeven meter hoger staat dan normaal.

Inwoners van de bedreigde gebieden zijn intussen massaal aan het hamsteren geslagen in de weinige winkels die nog open zijn. Mijnen, spoorlijnen en havens zijn gesloten. Minister-president Gillard heeft vierduizend soldaten, militaire schepen en helikopters paraat gezet voor eerste hulpverlening nadat de orkaan aan land is gekomen.

Blijf onze site vandaag volgen voor het laatste nieuws vanuit Australië.