Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Britten hielpen Lockerbie-dader

De Britse overheid heeft Libië geadviseerd hoe het de Libiër vrij kon krijgen die schuldig was aan de terreuraanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988, waarbij 270 mensen omkwamen. Dat blijkt uit ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Londen, die via WikiLeaks zijn uitgelekt in The Telegraph. De Labour-regering van toenmalig premier Brown heeft altijd gezegd dat de beslissing om Abdelbaset Al-Megrahi vrij te laten, in 2009, een Schotse aangelegenheid was. De Libiër werd officieel op humanitaire gronden vrijgelaten. Uit de berichten blijkt dat een Britse topambtenaar de Libiërs heeft geadviseerd wat ze moesten ondernemen om Megrahi vrij te krijgen, toen bekend werd dat hij aan prostaatkanker leed. De Britten vreesden dat commerciële belangen geschaad zouden worden als ze zich tegen vrijlating zouden verzetten. Megrahi werd inderdaad vrijgelaten. (NRC)