Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Handel

BP zet zijn grootste fabriek in Texas te koop

BP gaat twee raffinaderijen verkopen. De reorganisatie moet geld opleveren om de kosten van de olieramp te kunnen betalen.

De Britse oliemaatschappij BP voert een verdere reorganisatie door, na de olieramp in de Golf van Mexico. Het bedrijf gaat twee raffinaderijen in Amerika verkopen, waaronder de grote fabriek in Texas, waar in 2005 een explosie plaatsvond. Bij dat ongeluk vielen vijftien doden.

Ook verkoopt BP zijn consumententak in Arizona, Nevada en het zuiden van Californië. De reorganisatie volgt een half jaar nadat BP bekendmaakte voor 30 miljard dollar (21,8 miljard euro) aan onderdelen te gaan verkopen voor het eind van 2011. Daarmee wil BP de verwachte kosten van de olieramp van april 2010 betalen. Inmiddels heeft het concern overeenkomsten getekend voor de verkoop van onderdelen ter waarde van 22 miljard dollar. (NRC)