Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Boeren vangen gier

De buurt viert feest na vangst van gier

Door een onzer redacteuren

– De Bengaalse gier is na drie weken vrijheid in het Noordbrabantse Dongen gevangen en zit nu in een kooi van het Tilburgse dierenpark. De zes boeren op wier landerijen de vogel zich ophield, hebben hem aan dit dierenpark geschonken “omdat we hem dan ten minste nog eens kunnen gaan zien” zoals één van hun echtgenoten, mevrouw Van Loon, ons gisteravond vertelde. Van de mannen was op dat moment geen verstandig woord te krijgen. Zij vierden de vangst in een naburig café. De Bengaalse gier landde op zaterdag 9 januari in Dongen. Sinds die dag heeft hij tienduizenden – mevrouw Van Loon schat 50- tot 60.000 – nieuwsgierigen getrokken en twintig biggetjes opgepeuzeld die hem als zoenoffer werden aangeboden. De gier, waarvan men de herkomst nog altijd niet heeft bepaald, is verschillende malen aan vangst ontsnapt. Gistermorgen kon hij echter niet meer ontkomen aan het net en werd hij in een personenauto naar Tilburg vervoerd. [Stropers probeerden de vogel te schieten.] Dat noodzaakte de zes boeren een nachtwacht in te stellen, met het gevolg dat ze de laatste week hun bed nauwelijks hebben gezien. Zondagavond dacht iedereen dat de gier schier geveld was. Er klonken drie schoten en men wist niet beter of men zou hem dood aantreffen. [Maar ’s ochtends kon men de uitgeputte gier levend vangen.]