Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Bleker ontvangt privé subsidie als natuurboer

Staatssecretaris Bleker krijgt er in Groningen subsidie voor om agrarische grond om te zetten in natuur.

Hij voert een kabinetsbeleid dat bezuinigt op natuur. Maar staatssecretaris Bleker (Landbouw en Natuur, CDA) krijgt als privépersoon ruim 174.000 euro subsidie voor het omzetten van agrarische grond in natuur en het inrichten daarvan. Bleker bevestigde gisteren berichten daarover in dagblad Trouw. „Ik ben daar heel trots op”, zei hij. „Mijn familie heeft besloten de agrarische grond om te zetten in natuur. Daar word je niet rijk van. Er komt idealisme bij kijken. Maar er staat wel een reële vergoeding tegenover.” Het kabinet bezuinigt op de budgetten van provincies, verantwoordelijk voor het natuurbeleid. Provincies krijgen minder geld om grond aan te kopen en als ‘nieuwe natuur’ in beheer te geven van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. In plaats daarvan wil Bleker boeren en grondeigenaren stimuleren zélf boerenland om te zetten in natuurgrond. (NRC)