Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

'Bij mijn vrienden in Kairo stond een tank voor de deur'

Actrice Nadja Hüpscher, te zien in de tv-serie Levenslied, zat vast in Egypte: „Gek genoeg wilde ik ook graag blijven, om het allemaal mee te maken.”

„Ik wil niet het boegbeeld worden van de zeurende toeristen die naar huis willen – het gaat tenslotte om de mensen daar – maar het was wel even spannend In Egypte.”

Actrice Nadja Hüpscher, te zien als selfmade makelaar in de dramaserie Levenslied, kwam vast te zitten in Egypte toen daar de volksopstand uitbrak. Gisteren keerde ze terug naar Amsterdam.

Fijn dat u weer veilig thuis bent. Zat u in een vakantieresort?

„Nee, we waren op eigen gelegenheid aan het rondreizen, eerst Kairo, toen Luxor. We zouden terugvliegen vanaf Kairo maar die vlucht ging niet. President Mubarak legde het internet plat. Dan blijkt dat je voor de gekste dingen internet nodig hebt. We hadden geen geld want de geldautomaten en de creditcards werkten niet meer, Egyptenaren konden elkaar niet meer bellen, en we konden geen nieuw ticket boeken. Uiteindelijk hebben we via een mannetje op de zwarte markt een vliegticket gekocht. Die sprak een man aan op het vliegveld en die heeft tickets geprint.”

Wat heeft u gezien van de opstand?

„Wij waren niet in een grote stad, dus we zagen geen demonstranten, wel veel politie. We hebben gebeld met vrienden in Kairo – met mijn Nederlandse iPhone kon ik wel bellen – en zij hadden een tank voor de deur staan. Gek genoeg wilde ik ook graag blijven om het allemaal mee te maken; Egypte is nu de spannendste plek ter wereld. Maar het is ongepast om daar tussen te lopen als je er niets te zoeken hebt.”

Wat kijkt u op televisie?

„Ik ga morgen in ieder geval naar Levenslied kijken, want dat heb ik nog niet gezien omdat ik in Egypte was. Verder kijk ik nu vooral naar CNN en de BBC om te zien hoe het daar verder gaat.”

Wat kijkt u in het dagelijks leven?

„Ik ben fan van Help!-programma’s, vooral van Een dubbeltje op zijn kant, waarin mensen worden geholpen die diep in de schulden zitten. Ze krijgen advies van Annemarie van Gaal, een selfmade zakenvrouw die ik bewonder. Ze kan de mensen zo helder en praktisch helpen. Zij is de zakenvrouw die ik wil zijn.”

Herkent u zich in zulke probleemgevallen?

„Natuurlijk denk ik: ‘Hoe kun je zo naïef zijn!’ Maar tegelijkertijd ben ik het zelf. Het geploeter van de mensen is herkenbaar. Ook ik probeer mijn leven op orde te krijgen, en ook bij mij lukt dat niet. Het is gewoon gedoe, leven.”

Kijkt u ook naar Help! Mijn kind is te dik?

„Nee, die werkt niet. Ik hou van problemen die duidelijk oplosbaar zijn. Met kinderen is het bovendien te pijnlijk. Je hebt het element van ‘eigen schuld’ nodig. En de ouders zijn te onverbeterlijk. Stoppen ze toch weer met een rood hoofd snoep in een laatje.”

Gebruikt u sociale media?

„Facebook en Twitter, vooral om belangstellenden te wijzen op mijn werk. Ik kan wel als actrice op de bank gaan zitten wachten, maar als ik ergens in speel, vind ik het mijn plicht om daar ook kijkers voor te vinden.”

Wat schrijft u dan?

„Bijvoorbeeld: ‘Kom vanavond naar De Parade want daar speel ik mijn voorstelling X’. Maar Twitter vind ik niet zo aangenaam omdat vreemden ongevraagd terug twitteren. Gisteravond was ik op televisie bij Pauw en Witteman, krijg ik reacties als: ‘Rotkop’, ‘Hou je bek, zeikwijf’ en ‘Zeurende toerist’. Daar schrik ik van.”

In deze rubriek zeggen mensen altijd netjes dat ze naar het nieuws kijken. Ziet u ook wel eens iets anders, afwijkends?

„Mijn lievelingsprogramma is Locked up abroad van National Geograhic. Over westerlingen die in buitenlandse gevangenissen terecht zijn gekomen. Dan heeft een echtpaar een beste vriend, die ook nog de minnaar van de vrouw wordt, en dan gaat hij terug naar zijn land want zijn moeder is ziek, en dan gaat zij langs om te helpen, en dan wil ze terug met allemaal souvenirs, en blijkt dat ze cocaïne heeft gesmokkeld.”

Viel het toch mee, daar in Egypte.

„Ja hoor. Het was even spannend, maar uiteindelijk dacht ik: natuurlijk komt het goed want ik ben een rijke Hollander.”

LevensliedDonderdag, Ned. 1, 21.25-22.30u.