Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Bennink gaat 5,8 mln verdienen bij Sara Lee

Jan Bennink gaat Sara Lee splitsen in twee bedrijven. Daar krijgt hij rijkelijk voor betaald.

Jan Bennink gaat zeker 8 miljoen dollar (5,8 miljoen euro) verdienen als president-commissaris bij levensmiddelenconcern Sara Lee. Hij moet wel voldoen aan doelstellingen. Dat blijkt uit gegevens die het Amerikaanse bedrijf bij toezichthouder Securities and Exchange Commission heeft gedeponeerd.

Vrijdag kondigde Sara Lee aan te willen splitsen. Eén bedrijf moet bestaan uit de Amerikaanse vleesactiviteiten (hotdogs, beleg). Het andere uit de koffie- en theemerken (Douwe Egberts, Pickwick). Het is aan Bennink om de splitsing te leiden. Daarmee heeft hij een intensievere taak dan een president-commissaris normaal gesproken heeft. Bennink verdient ook meer dan voorganger James S. Crown, die vorig jaar 230.000 dollar ontving voor zijn inspanningen.

Als bestuursvoorzitter van Numico (babyvoeding) begeleidde Bennink de overname door het Franse Danone. Aan de overname verdiende Bennink in 2007 ruim 80 miljoen euro aan aandelen, bonussen en een vertrekregeling. Dit kwam hem op kritiek te staan.

Bennink ontvangt een basissalaris van 1 miljoen dollar en een aandelenpakket van 5,25 miljoen dollar. De Nederlander komt in aanmerking voor een bonus van 1,75 tot 2,63 miljoen dollar. De hoogte van de bonus hangt af de financiële prestaties van Sara Lee en de voortgang van de splitsing.

Bennink heeft ook recht op een huisvestingsvergoeding en compensatie voor een deel van zijn belastingafdracht. Als de koers van Sara Lee stijgt, zal het aandelenpakket van Bennink meer waard worden.

Sara Lee maakte ook bekend dat Bennink uit functie treedt als de splitsing van het bedrijf is afgerond. Hij heeft dan recht op een vertrekvergoeding. Vrijdag stelde het levensmiddelenconcern dat de twee bedrijven begin 2012 een beursnotering moeten hebben. (NRC)