Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

‘Ayrton has a small problem: he thinks that he can’t kill himself’

Genie, non-conformist, outsider, superster, legende: de verongelukte Formule 1-coureur Ayrton Senna was het allemaal. Universal Studios en Working Title maakten een documentaire over de Braziliaan die, waar hij ook kwam, voor vuur zorgde. “There was an energy, a force, a spirit: it was electrifying.”

Senna was in vele opzichten onnavolgbaar en gedreven door perfectie stierf hij op 1 mei 1994 in het harnas. Hij maakte vijanden voor het leven, stond bij het Braziliaanse volk symbool voor hoop en stal voorgoed de harten van fans over heel de wereld.

De documentaire ‘SENNA – The Legend Of The Greatest Driver Who Ever Lived’ is mede tot stand gekomen door F1-prominenten als Alain Prost, Frank Williams, Ron Dennis en professor Sid Watkins - de arts die Senna als eerste op het circuit behandelde na zijn fatale crash. De film beleefde zijn première tijdens de Grand Prix van Japan vorig jaar oktober en werd vorige maand vertoond op het Sundance Film Festival in Amerika. In het voorjaar komt ‘SENNA’ naar Europa.