Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Assange en Britse krant ruziënd uiteen

The founder of WikiLeaks Julian Assange speaks to the media after making a appearance at Belmarsh Magistrates' Court in London, Tuesday, Jan. 11, 2011. The founder of secret-spilling website WikiLeaks was back in court Tuesday as part of his fight to avoid being extradited to Sweden, where he's wanted on sex crimes allegations. The procedural hearing lasted for only about 10 minutes, with lawyers for both sides saying they were on track for Assange's next court appearance on Feb. 7. (AP Photo/Alastair Grant)
The founder of WikiLeaks Julian Assange speaks to the media after making a appearance at Belmarsh Magistrates' Court in London, Tuesday, Jan. 11, 2011. The founder of secret-spilling website WikiLeaks was back in court Tuesday as part of his fight to avoid being extradited to Sweden, where he's wanted on sex crimes allegations. The procedural hearing lasted for only about 10 minutes, with lawyers for both sides saying they were on track for Assange's next court appearance on Feb. 7. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Hun journalistieke verstandshuwelijk was korte tijd vruchtbaar, maar is geëindigd in een ordinaire vechtscheiding. Klokkenluiderswebsite WikiLeaks en de Britse krant The Guardian zijn uit elkaar. En ze laten, zoals dat gaat, al hun opgekropte verwijten de vrije loop.

The Guardian mocht vorig jaar, met The New York Times en Der Spiegel, als eerste publiceren uit de Amerikaanse diplomatenpost die WikiLeaks in handen had. Maar WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft in The Daily Telegraph een nieuwe partner gevonden. De conservatieve krant publiceerde vandaag en gisteren over FBI-onderzoek naar drie verdachten uit Qatar in verband met ‘9/11’ en Britse overheidsbemoeienis bij de vrijlating van de Lockerbie-dader.

De partnerruil leidde direct tot ruzie. Journalist David Leigh van The Guardian reageerde maandag verontwaardigd op The Daily Telegraph. Die had volgens Leigh gesuggereerd dat hij de Amerikaanse militair Bradley Manning had „ontmaskerd” als de bron van WikiLeaks. Manning zit momenteel in een Amerikaanse isoleercel. „Bespottelijk” en „absurd”, aldus Leigh op de website van The Guardian.

Leigh schreef met collega Luke Harding een biografie van Assange die – toeval of niet – maandag werd gepubliceerd. WikiLeaks: Inside Julian Assange’s war on secrecy bevat potentieel beschadigende gegevens over Assange. Dat de Australische ex-computerhacker zich uit vrees voor de CIA in vrouwenkleding zou hebben gehesen, lijkt hoogstens het beeld van Assange als wat zonderlinge figuur te bevestigen. Ernstiger, indien waar, zou de bewering zijn dat Assange, geconfronteerd met vragen over de mogelijke risico’s voor informanten bij openbaarmaking van diplomatenpost, uitriep: „Nou ja, het zijn informanten. Als ze vermoord worden, is dat hun eigen schuld.”

Het boek bevestigt dat de breuk tussen Assange en The Guardian er al maanden aan zat te komen. Al snel na het begin van hun samenwerking vorige zomer beschuldigden ze elkaar van het schenden van de afspraken.

Er is meer negatieve berichtgeving over Assange op komst. The New York Times publiceerde maandag het boek Open Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy. De krant kreeg, net als The Guardian, kwestie met Assange. Volgende maand verschijnt een boek van een medeoprichter van WikiLeaks die Assange neerzet als een alleenheerser. Daarna is Assange aan zet: in april komen zijn memoires.

Mark Schenkel