Aanbesteding ov met een jaar uitgesteld

Drie grote steden verzetten zich tegen privatisering van het ov.

De door het kabinet aangekondigde aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt een jaar uitgesteld. Dit liet minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu,VVD) gisteren weten. De minister wilde aanvankelijk per 1 januari 2012 een vrije markt voor het openbaar vervoer in de drie grote steden. Nu zijn de gemeentelijke vervoersbedrijven GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag) de enige vervoersaanbieders. Volgens het kabinet moet het opengooien van de markt leiden tot een „beter en moderner ov”.De gemeentes Rotterdam en Den Haag hadden vorige maand aangedrongen op uitstel, omdat zij een tussentijdse aanbesteding niet kunnen realiseren. De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd het lopende contract met het GVB tot eind 2017 uit te dienen. (NRC)