Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Animatie

6 redenen om uit te gaan

Scene uit 'Embrasse' van Leen Braspennings bij het Productiehuis Brabant, in premiere op het Over Het IJ-festival Amsterdam
Scene uit 'Embrasse' van Leen Braspennings bij het Productiehuis Brabant, in premiere op het Over Het IJ-festival Amsterdam Joep Lennarts

1 FILMFESTIVAL

IFFR pocketeditie in Groningen

Groningen: ForumImages. Van 2 t/m 6 febr. www.forumimages.nl

Het International Film Festival Rotterdam komt voor de vijftiende keer naar Groningen, met een programma van ongeveer 40 films. Vandaag gaat het festival van start met Drei, de nieuwe film van Tom Tykwer (Lola Rennt, Das Parfum).

2 locatietheater

Palestra Rex (try-out)

Den Haag: Hangar 36, Binckhorstlaan 36. T/m 27 febr (try-outs 2, 3, 4 febr), wo-zo 20.15u. Entree: 6,25-17,50 euro. www.drang.nl

In de sf-thriller ‘Palestra Rex’ van theatergroep Drang strijdt de oude vertrouwde cultuur tegen de onvermijdelijke digitale toekomst. In de schaduw van jeugdige ego’s beraamt één vrouw een illegaal plan. Een levensgevaarlijke ontsnappingspoging uit het netwerk van informatie. Ze krijgt hulp uit onverwachte hoek.

3 muziek

Not Another School Concert

Amsterdam: Bimhuis. Tijd: 19.30u. Entree: 10 euro. www.bimhuis.nl

Leerlingen van drie Amsterdamse middelbare scholen hebben zich intensief verdiept in ‘De Tetzepi Methode’, het educatieve programma van het Amsterdamse ensemble Tetzepi. Tetzepi voert Tetzepiaanse composities uit van deze leerlingen, en de leerlingen laten zich horen door middel van gedirigeerde improvisaties. Verder zal Tetzepi ook eigen repertoire spelen.

4 expositie

Cinegraphic/Photomatic

Rotterdam: BLAAK10 Gallery & Store. T/m 20 febr, di-vr 11.00-18.00, za & zo 13.00-17.00u. www.wdka.nl

Met het verspreiden van cinematische beelden via mobiele telefoons en andere media-apparatuur is de kijkervaring op het gebied van bewegend beeld verplaatst van de bioscoop naar diverse publieke en private ruimtes. Hedendaagse beeldmakers worden daardoor gedwongen om de traditionele categorieën van bewegende en niet-bewegende beelden – fotografie, film en animatie – te herschikken. Deze expositie toont recent werk van het studieprogramma ‘Lens­Based’ van de Master Media Design and Communication van het Piet Zwart Institute.

5 muziek

The Vaselines

Amsterdam: Melkweg Oude Zaal. Tijd: 20.30u. Entree: 15 euro+lidmaatschap. www.melkweg.nl

Kurt Cobain van Nirvana omschreef The Vaselines ooit als zijn ‘most favorite songwriters in the whole world’. Nirvana coverde drie nummers van deze Schotse cultband: ‘Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam’, ‘Molly’s Lips’ en ‘Son of a Gun’. Van The Vaselines verscheen in 2010 het album Sex With An X, ruim twintig jaar na het debuut Dum Dum uit 1989.

6 theater

Embrasse - Leen Braspenning

Arnhem: Schouwburg. Tijd: 20.30u. Entree: 7,50-10 euro. www.mssa.nl

‘Blind Date – nieuwe theatermakers on tour’ presenteert deze maand ‘Embrasse’ van de jonge Vlaamse theatermaakster Leen Braspenning. Over twee vrouwen die stoppen als prostituee en gaan werken in een chocoladepastafabriek. Twee jonge speelsters (Roos van Vlaenderen en Marie Ange Gillis) staan naast de twee ervaren actrices (Karlijn Sileghem en Katelijne Verbeke). T/m 28 februari (www.theaterblinddate.nl).