Smartphone wint aan populariteit

De smartphone-markt doet het goed: de verkoop steeg afgelopen kwartaal naar ruim 100 miljoen stuks.

De wereldwijde verkoop van smartphones is in het vierde kwartaal van 2010 met 89 procent gestegen tot meer dan 100 miljoen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys. Het ging in totaal om 101,2 miljoen stuks vergeleken met 53,7 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal verschepingen in heel 2010 kwam net onder de 300 miljoen stuks uit, een stijging van 80 procent ten opzichte van 2009. „2010 was een fantastisch jaar voor de smartphone-markt”, zegt Chris Jones, vice-president van Canalys. De markt herstelde snel na een „moeilijk 2009”. Hij voorspelt dat 2011 een zeer competitief jaar wordt waarin producenten kijken naar het gebruik van nieuwe technologieën als dual-core processors, NFC en 3D-beeldschermen. De meeste smartphones die in het laatste kwartaal van 2010 werden verkocht werden bestuurd door Google’s Android.

De verkoop explodeerde op jaarbasis met 615,1 procent tot 33,3 miljoen. Onder meer LG, Samsung en HTC verkopen smartphones die op Android draaien. Google streefde daarmee Nokia voorbij. (Novum)

Lees meer over de populariteit van Android toestellen op: nrc.nl/hebben