Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sfeer op afgeladen Tahrir-plein ‘vreedzaam’ en ‘carnavalesk’

Demonstrators hold banners in Tahrir, or Liberation, Square in Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 1, 2011. More than a quarter-million people flooded into the heart of Cairo Tuesday, filling the city's main square in by far the largest demonstration in a week of unceasing demands for President Hosni Mubarak to leave after nearly 30 years in power. (AP Photo/Khalil Hamra)
Demonstrators hold banners in Tahrir, or Liberation, Square in Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 1, 2011. More than a quarter-million people flooded into the heart of Cairo Tuesday, filling the city's main square in by far the largest demonstration in a week of unceasing demands for President Hosni Mubarak to leave after nearly 30 years in power. (AP Photo/Khalil Hamra) Op het Tahrir-plein staan naar schatting tussen de een en twee miljoen demonstranten(FOTO: AP Photo/Khalil Hamra)

Op het Tahrir-plein in Kairo staan naar schatting nog altijd tussen de een en twee miljoen Egyptenaren die demonstreren tegen het regime van president Hosni Mubarak. Volgens NRC correspondent Guus Valk is de sfeer op het plein te omschrijven als “vreedzaam” en “carnavalesk”.

De sfeer is minder grimmig dan vorige week vrijdag toen de oproerpolitie in botsing kwam met de demonstranten. Ook zijn er geen politieagenten op het plein te bekennen. Valk:

“De demonstranten zijn op geen enkele manier vervelend. Ze hebben dit natuurlijk nog nooit gedaan, en je merkt dat ze dit duidelijk leuk vinden. Dat verschilt heel erg met vrijdag, toen het volledig uit de hand liep. Het is nu vreedzaam, bijna carnavalesk. Mensen zingen, dansen, scanderen. Ik heb maar één pro-Mubarak supporter gezien, voor het plein. Maar die werd het plein niet opgelaten door de soldaten. Verder werd hij ook gewoon genegeerd, behalve door fotografen.”

“Het begint nu donker te worden in de stad. Mensen zetten tentenkampen op op het plein. Het zal de komende uren wel wat rustiger worden, maar er blijft zeker een grote groep mensen overnachten op Tahrir.”

Ook in andere grote steden als Alexandrië en Suez wordt nog gedemonstreerd.

Oppositie: Mubarak heeft tot vrijdag om te vertrekken
De oppositiepartijen die geleid worden door Mohamed Al Baradei hebben Mubarak een ultimatum gesteld, ze willen dat hij nog voor vrijdag vertrekt. Dat meldt het Financieel Dagblad. De Moslimbroederschap en de andere partijen willen pas na het vertrek van Mubarak de dialoog aangaan met vice-president Suleiman over een interim-regering. Suleiman zou aan het hoofd mogen blijven staan van die regering totdat de grondwet herschreven is en er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven.

Israel roept op tot handhaving vredesverdrag met Egypte
De Israëlische Benjamin Netanyahu roept de internationale gemeenschap op om ervoor te zorgen dat Egypte zich blijft houden aan het dertig jaar oude vredesverdrag met Israël, meldt Reuters. In een verklaring zegt Netanyahu dat hij de democratisering van Egypte toejuicht, maar dat als een fundamentalistisch regime Mubarak vervangt, dit een aanslag is op de vrede in de regio en de democratie.

Volg ook het liveblog van nrc.nl over het massaprotest.