Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Servers Cito offline tijdens toets

De servers van Cito, de organisatie achter de Cito-toets die vandaag van start gegaan is, hebben tijdens het begin van de eindtoets plat gelegen. Hierdoor hadden sommige leerlingen last met het opstarten en maken van de eindtoets, zo meldt NU.nl.

Van de tienduizenden leerlingen in groep 8 die de Cito-toets doen maakt een deel van hen de toets digitaal. “We wisten hoeveel kinderen de toets digitaal zouden afnemen, maar door een technische storing is er toch iets mis gegaan. Later dinsdag hopen we meer te weten,” aldus een woordvoerder tegen NU.nl.

De servers zijn inmiddels weer online en de leerlingen kunnen hun toets nu afmaken. Of er compenserende maatregelen genomen worden, is niet bekend. Ouders klagen op Twitter over stress bij hun kinderen.

Aan de score van de Cito-eindtoets kunnen ouders en middelbare school zien welk type vervolgonderwijs een kind aan zou kunnen. Leerlingen kunnen een score behalen van 501 tot en met 550 punten. Deze afwijkende schaal is gekozen om de indruk weg te nemen dat het om een IQ-test of om een examen gaat.