Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wetenschap

Seks tijdens zwangerschap kan geen kwaad

Foto: Stock.xchng

Zelfs voor zwangeren met een verhoogd risico op complicaties is het bijna altijd veilig om seks te hebben. Dat schrijven gynaecologen uit Toronto in een online-overzichtsartikel in het Canadian Medical Association Journal.

Het advies om geen seks te hebben bij een hoog-risicozwangerschap heeft eigenlijk geen wetenschappelijke basis. Gynaecologen raden het vaak aan omdat ze het zien als een ‘makkelijke interventie’, staat in het onderzoek waar NRC Handelsblad vandaag over schrijft.

Voor zwangeren die bijvoorbeeld al eens veel te vroeg zijn bevallen, is er geen bewijs dat een volgende bevalling ook weer te snel eindigt als ze vaak seks hebben. Ze beschermen zich ook niet door géén seks te hebben. Wat wel in de wetenschappelijke literatuur te vinden was: hoe meer verschillende sekspartners een vrouw in haar leven heeft gehad, hoe hoger is de kans op een te vroege geboorte van haar kind.

Voor vrouwen die in verwachting zijn van een tweeling geldt ook: er is een kans op te vroege geboorte, maar vaak seks vergroot die kans niet, en onthouding betekent niet dat de zwangerschap langer duurt.

Ontstaan luchtembolie wél gevaarlijk

Wel gevaarlijk, dodelijk zelfs, maar extreem zeldzaam, is het ontstaan van luchtembolie tijdens zwangerschapsseks. Dan wordt – gepompt door de penis, of geblazen door de sekspartner – lucht via de vagina en de placenta in een ader geperst. Die luchtbel kan in een ader naar het hart opstijgen en daar de bloedcirculatie naar de longen verhinderen.

Volgens de onderzoekers is er geen wetenschappelijk bewijs voor:

  • Dat seks tot bloedingen in de placenta kan leiden wanneer bij een zwangerschap de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • Dat seksuele stimulering van de borsten, clitoris of vagina van een hoogzwangere een dreigende te late bevalling op gang zou helpen.