Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Honderdduizenden in Kairo schreeuwen om vertrek Mubarak

Anti-government protesters shout slogans as they march toward the Tahrir. or Liberation Square in downtown Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 1, 2011. Egyptian authorities battled to save President Hosni Mubarak's regime with a series of concessions and promises to protesters, but realities on the streets of Cairo may be outrunning his capacity for change. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Anti-government protesters shout slogans as they march toward the Tahrir. or Liberation Square in downtown Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 1, 2011. Egyptian authorities battled to save President Hosni Mubarak's regime with a series of concessions and promises to protesters, but realities on the streets of Cairo may be outrunning his capacity for change. (AP Photo/Emilio Morenatti) Vele inwoners van Kairo staan of zijn op weg naar het Tahrir-plein, epicentrum van het protest tegen het regime van Hosni Mubarak. (Foto AP / Emilio Morenatti)

Op en rond het Tahrir-plein in Kairo hebben zich honderdduizenden mensen verzameld, melden correspondenten ter plaatse. De samengebalde volkswoede moet de druk op Hosni Mubarak om af te treden onweerstaanbaar maken, zo beoogt de oppositie. In heel Kairo zouden 1,2 miljoen mensen de straat op gegaan zijn.

Update 15:25 uur: De zelfverklaarde leider van de oppositie Mohamed ElBaradei zei dat Mubarak het land moet verlaten voor dat zijn gelegenheidscoalitie bereid is met de regering te praten over hervormingen. “Dialoog is mogelijk maar pas nadat de voornaamste eis van het volk tegemoetgekomen is: het vertrek van president Mubarak,” zo zei hij tegen de zender Al-Arabiya.

Volgens onze correspondent Guus Valk heerst er “een festival-sfeer” op het Tahrir-plein. Het leger heeft al gezegd niet te schieten op demonstranten, zolang zij zich rustig en vreedzaam gedragen. Valk:

“Nu heeft het leger zelfs de organisatie zo’n beetje overgenomen. Soldaten controleren paspoorten en checken of mensen geen wapens bij zich hebben. Het leger faciliteert de demonstratie dus. Ze hebben ook de toegangswegen naar het plein in de hand en zitten er stevig op, maar omdat ze de demonstratie faciliteren en zich dienstbaar opstellen is de sfeer zeer gemoedelijk.”

“De helikopters zijn nog wel in de lucht. Elke keer als die overkomen maken mensen massaal wegwerpgebaren. Er is voor de demonstranten een verschil tussen het leger op straat en het leger in de lucht. Dat in de lucht wordt gezien als pro-Mubarak, het leger op de straat op de hand van de demonstranten.”

Het lijkt er vooralsnog op dat de geplande mars naar het presidentieel paleis niet doorgaat.

“Het besluit om niet naar het paleis te gaan is om escalatie te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de massa in de hand te houden is, want buiten de dienstbaarheid van het leger kun je niet spreken van een duidelijke leiding onder de demonstranten. Het is niet onmogelijk dat een groep alsnog naar het paleis trekt.”- Guus Valk, NRC.

Volg ook het liveblog van nrc.nl over het massaprotest.

Climax van straatprotesten
Het massaprotest moet de climax zijn van een week van straatprotesten in verschillende steden in Egypte. Demonstranten eisen het aftreden van Mubarak, die het land al dertig jaar in een ijzeren greep heeft. Gisteren deed zijn vice-president een handreiking aan de oppositie in de vorm van onderhandelingen over hervormingen.

In de steden Mansoura, Alexandrië en Suez zouden inmiddels in totaal ook al ruim honderdduizend man de straat opgegaan zijn.

Terugkeer Nederlanders ‘voorspoedig’, opgravingen vernield
De repatriëring van Nederlandse toeristen uit Egypte verloopt voorspoedig. Van de ruim 3800 toeristen zijn de meeste inmiddels terug of op de weg terug, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Novum. Ook de Stichting Calamiteitenfonds Reizen verwacht dat het overgrote deel vandaag thuis is.

In Egypte worden Nederlandse opgravingsprojecten van het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden vernield en geplunderd. Het gaat om opgravingen van grafmonumenten in Sakkara, bij de pyramides vlak buiten de hoofdstad Caïro, meldt de Wereldomroep.

Het project is al sinds 1975 onder handen van het museum. Op het terrein liggen onder meer de beroemde trappenpyramiden en monumenten voor begraven koningen uit de dertiende en veertiende eeuw voor Christus, de tijd van Toetanchamon en Ramses de Tweede.