Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Protesten Jordanië leiden tot val regering

Jordanian Prime Minister Samir Rifai prepares to speak to his deputies in Parliament in Amman in this December 23, 2010 file photo. King Abdullah of Jordan, a close U.S. ally, on February 1, 2011 replaced his Prime Minister Samir Rifai, after protests over food prices and poor living conditions, naming former premier Marouf Bakhit to head the government. A Jordanian official said the monarch officially accepted the resignation of Rifai, a wealthy politician and former court adviser, and asked Bakhit to form a new cabinet. REUTERS/Muhammad Hamed/Files (JORDAN - Tags: POLITICS)
Jordanian Prime Minister Samir Rifai prepares to speak to his deputies in Parliament in Amman in this December 23, 2010 file photo. King Abdullah of Jordan, a close U.S. ally, on February 1, 2011 replaced his Prime Minister Samir Rifai, after protests over food prices and poor living conditions, naming former premier Marouf Bakhit to head the government. A Jordanian official said the monarch officially accepted the resignation of Rifai, a wealthy politician and former court adviser, and asked Bakhit to form a new cabinet. REUTERS/Muhammad Hamed/Files (JORDAN - Tags: POLITICS) De Jordaaanse premier Samir Rifai op archiefbeeld. (Foto Reuters / Muhammad Hamed)

Koning Abdullah II van Jordanië heeft zijn voormalig militair adviseur en oud-premier Marouf al-Bakhit gevraagd om een nieuwe regering samen te stellen. Vandaag heeft de koning de regering van de omstreden premier Samir Rifai naar huis gestuurd.

Alweer wekenlang zijn er in verscheidene Jordaanse steden demonstraties aan de gang. Duizenden mensen protesteren tegen de corruptie, tegen de hoge voedselprijzen en vooral ook tegen de inmiddels oud-premier, Samir Rifai. Volgens Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants is er een belangrijk verschil met Tunesië en Egypte.

“Het punt is dat op dit moment de hoogste leider, koning Abdullah II, niet het doelwit is. Premiers kunnen worden gewisseld en tegen hen kan worden geprotesteerd, maar van de koning moet het volk afblijven. De positie van de koning wordt niet massaal betwist, ondanks dat hij de eis van het volk voor een gekozen in plaats van een door hem benoemde premier niet inwilligt.”

Vorige week al drong de koning er op bij zijn parlement op aan de politieke en sociaal-economische hervormingen te verhaasten. Zo moest “het vertrouwen van het volk in de publieke instituties worden versterkt”, aldus een verklaring van de koning van eind vorige week.