Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

‘Nu ook strengere regels Apple voor e-book apps’

Apple heeft de regels voor de app store, de digitale winkel van het bedrijf, verder aangescherpt. Apple heeft meerdere ontwikkelaars van applicaties, waaronder Sony, laten weten dat ze niet langer e-books kunnen verkopen in hun apps buiten de App Store om. Daarnaast mogen ze gebruikers niet langer toegang geven tot aankopen die niet in de App Store zijn gedaan, meldde  The New York Times vandaag.

Apple heeft Sony’s iPhone applicatie afgewezen waarbij gebruikers e-books konden kopen en lezen die eerder gekocht waren in de Sony Reader Store. Volgens Sony-topman Steve Haber heeft Apple zijn bedrijf laten weten dat vanaf nu alle aankopen in de applicatie via Apple moeten gaan.

Het strengere beleid kan gevolgen hebben voor bedrijven als Amazon.com die e-book readers verkopen die concurreren met Apple’s iPad en gratis mobiele applicaties aanbieden waarmee klanten hun e-book kunnen lezen op andere apparaten. Zo hoeft een bezitter van een iPad geen Kindle nodig om Kindle-boeken te lezen die gekocht zijn via Amazon. Dat zou nu dus veranderen.

Apple en Amazon hebben tegenover The New York Times geen reactie gegeven.

Regels voor publiceren op iPad strenger nageleefd

Eerder werd al bekend dat Apple de regels voor publiceren op tabletcomputer iPad strenger gaat  naleven. Uitgevers, waaronder NRC Media, mogen niet langer een abonnementsvorm aanbieden waarbij de krant ook op iPad te lezen is. Digitale kranten mogen op de iPad voortaan alleen nog worden aangeschaft via  de App Store, de digitale winkel van Apple.

Tweede Kamerlid Afke Schaart (VVD) heeft hierover Kamervragen gesteld. Ze vindt dat Apple “misbruik” maakt van zijn positie. Het kabinet heeft nog geen antwoord gegeven.

De Belgische minister van Economie Vincent van Quickenborne laat onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.