Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NMa doet inval bij D-reizen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een inval gedaan bij D-Reizen, de grootste keten van reisbureaus in Nederland. De inval maakt deel uit van een onderzoek naar de reiswereld die de kartelwaakhond verdenkt van het maken van verboden afspraken.

Vorige week deed de NMa al invallen bij de drie grootste reisondernemingen: TUI, Thomas Cook en OAD. Ook de brancheorganisatie, ANVR, kreeg inspecteurs van de NMa over de vloer.

De NMA zei vorige week in een verklaring het „vermoeden” te hebben dat de Mededingingswet is overtreden. Er zijn mogelijk afspraken gemaakt over prijzen en marktverdeling.

De NMa zette 60 medewerkers in en nam bij de invallen documenten en computers in beslag. De autoriteit benadrukte dat het tot nu toe gaat om een vermoeden. „Het feit dat de NMa deze onaangekondigde bedrijfsbezoeken uitvoert, wil uitdrukkelijk niet zeggen dat de bedrijven in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag”, zo zei de NMa vorige week.

De betrokken bedrijven ontkennen dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt. De reisbranche is goed voor een omzet van 10 miljard euro per jaar.