Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Nieuwe_missie.jpg

Fragment uit: Photoshop voor Politici – Een handleiding in Leiderschap 2.0

Stap 1. Ga naar de map Militaire Missies en dubbelklik op ‘Oude_Missie.jpg’. Photoshop wordt nu automatisch opgestart.

Stap 2. Ga in de menubalk naar Tools en kies ‘Eraser’. De cursor verandert in een gummetje. Beweeg met het gummetje over Wederopbouwmissie, totdat het niet meer zichtbaar is. Selecteer nu ‘Insert new label’. Er verschijnt een tekstbalk. Dubbelklik op de tekstbalk en voeg in: Politiemissie.

Stap 3. Klik op ‘Show Layers’ en sleep met de cursor over de achtergrond. Kies nu met de rechtermuisknop: ‘Change Background’. Selecteer een foto van een bergachtig gebied en klik op ‘Ok’.

De computer vraagt nu: ‘Weet u zeker dat u de achtergrond ‘Ergens in Afghanistan’ wilt vervangen door ‘Ergens anders in Afghanistan’? Klik nogmaals op ‘Ok’.

Tip! Lijkt de nieuwe achtergrond nog te veel op de vorige? Ga naar Filters en kies ‘Verlaag resolutie’.

Stap 4. Ga in de menubalk naar Edit en kies ‘Magic Wand’. De cursor verandert in een toverstok. Selecteer met de toverstok de militair op de voorgrond en klik op ‘Adjust Uniform’. Download en installeer nu de plug-in ‘Politiepak’. Blijven er delen van de militair zichtbaar, retoucheer deze dan handmatig met bijpassend blauw uit het Kleurenpalet.

Stap 5. Druk op Control-F voor het venster ‘Search and Replace’ en zoek op ‘Oude beloften’. Kies ‘Remove all’. De computer vraagt nu: ‘Weet u zeker dat u ‘Bruggen bouwen’ en ‘Schooltjes opzetten’ permanent wilt verwijderen?’ Klik op ‘Ok’.

Stap 6. Ga naar ‘Insert new promise’ en maak een keuze uit de standaardlijst. (Voor ‘Stabiliteit in de regio’ en ‘Internationale solidariteit’, download eerst de add-on).

Stap 7. Selecteer de beloftes en klik op ‘Blur’. Kies zelf de gewenste vaagheid.

Stap 8. Zoom uit en selecteer ‘Draagvlak in de samenleving’. Klik op ‘Rotate 180 degrees’.

Stap 9. Klik op File en kies ‘Save as’. Type in: ‘Nieuwe_missie.jpg’. De computer vraagt nu: ‘Weet u zeker dat u ‘Oude_missie.jpg’ wilt vervangen door ‘Nieuwe_missie.jpg’? Klik op ‘Ok’.

Stap 10. Voor ‘Strenger immigratiebeleid’, ‘Meer blauw op straat’ en ‘Minder werkloosheid’, herhaal stap 1 tot en met 9.

Rob Wijnberg