Maar hoe zal het eruitzien in 2013?

Het olympisch stadion in Londen is nog niet eens af en de grote vraag is wat ermee gebeurt na de Spelen.

Wordt West Ham of Tottenham de thuisclub?

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 7: In this handout illustration provided by the Olympic Delivery Authority (ODA), A CGI rendering of the GBP500m 80,000 seat Olympic stadium is unveiled, on November 7, 2007 in London, England. Work on the London 2012 showpiece stadium will begin in April 2008. Olympics Minister Tessa Jowell noted the focus of the project is based around legacy for the area, which is currently one of the poorest in London. (Photo by ODA vis Getty Images)
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 7: In this handout illustration provided by the Olympic Delivery Authority (ODA), A CGI rendering of the GBP500m 80,000 seat Olympic stadium is unveiled, on November 7, 2007 in London, England. Work on the London 2012 showpiece stadium will begin in April 2008. Olympics Minister Tessa Jowell noted the focus of the project is based around legacy for the area, which is currently one of the poorest in London. (Photo by ODA vis Getty Images) Getty Images

Ongeduldig wachten de West Ham United-fans tot de deuren opengaan van het Kasteel, zoals ze hun stadion Upton Park in het oosten van Londen noemen. Het is bomvol, maar de sfeer is goed. Het ruikt er naar hamburgers en hotdogs, van de vele standjes die in de voortuinen van de huizen rondom het stadion zijn gepropt. De directie van West Ham wil hier weg – en heeft een plan ontwikkeld om het olympisch stadion na de Spelen van 2012 over te nemen.

Dat stadion is nog niet af. Maar een van de redenen waarom Londen de Zomerspelen toegewezen kreeg, was dat de stad een plan had voor ná het maandlange sportevenement. De sportterreinen zullen een nieuwe bestemming krijgen, het atletendorp zal worden omgevormd (tot deels sociale woningbouw en een deel koopwoningen) en de buurt profiteert van de regeneratie van het gebied. Nu al worden nieuwe eigenaren gezocht voor de stadions.

Premier League-club West Ham United wil, samen met de lokale gemeente en de Britse atletiekbond, van het olympisch stadion zijn nieuwe Kasteel maken: met mogelijkheden voor concerten, cricketwedstrijden, American football en atletiek. Dat laatste stuit op weerstand onder de Hammers, de supporters van de club. „Die atletiekbaan zal het uitzicht verpesten”, moppert Alan Dedman (55). Hij volgt de club al sinds 1965. De charme van het huidige stadion is juist dat je de spelers van zo dichtbij ziet spelen. „Met die baan erbij verliest het sfeer.” Hij wijst om zich heen: „Er is hier nog genoeg ruimte om uit te breiden.”

Dat vindt ook Peter Nurden. De dertiger vindt dat Upton Park best gemoderniseerd kan worden. „Waarom moeten we verhuizen? Het is niet zo dat West Ham in de topvier staat en we de extra ruimte nodig hebben”, zegt hij. „Geografisch gezien is Stratford niet eens zo slecht, we zouden in het oosten blijven. Het idee om te verhuizen moet voor The Spurs veel erger zijn.”

Want ook Tottenham Hotspur, gevestigd in het noorden van Londen, wil naar het olympisch stadion. Het is begrijpelijk: het stadion aan White Hart Lane is klein en ligt ingeklemd tussen huizen en winkels. De club heeft 36.000 mensen – bijna evenveel als er nu in het station passen – op een wachtlijst staan voor een seizoenskaart. En een uitbreiding is onmogelijk, onder meer omdat vier huizen op de monumentenlijst staan.

Het plan van de directie is het olympisch stadion deels af te breken, en de atletiekbaan weg te halen zodat het alleen een voetbalstadion wordt, waar ook concerten zullen worden gehouden. De club wil vervolgens geld steken in het opknappen en uitbreiden van het bouwvallige Crystal Palace Atletiekstadion.

Maar ook de Spurs-aanhang wil na 112 jaar niet weg. „We are Tottenham from the Lane”, scandeerden de supporters afgelopen weekeinde. Een groep genaamd ‘We are N17’, een verwijzing naar de postcode van het huidige stadion, voert al weken actie: „Het is niet zo dat we iets tegen Stratford hebben. Het is het idee dat de club verhuist, weg van de plek die we thuis noemen en waarmee we ons identificeren. Tottenham is een van de armste wijken van Londen, maar het is ook de plek waar we zaterdags om drie uur horen.”

De Olympic Park Legacy Company zou vorige week een beslissing nemen over welke club het olympisch stadion mag overnemen, maar heeft die uitgesteld naar volgende week. Want geen van de kandidaten houdt zich echt aan het oorspronkelijke plan dat Londen zes jaar geleden voorstelde aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Toen stelde de stad: „Het stadion zal voor alle volgende generaties een speciaal daarvoor bedoeld thuis zijn voor atleten.” Een atletiekstadion dus.

Dat was voor de Spurs nooit een optie: „Voetbal en atletiek kunnen niet samen in één stadion. Er zijn talloze voorbeelden van clubs die de banen hebben weggehaald vanwege de slechte ervaringen van de toeschouwers”, schreef voorzitter Daniel Levy vrijdag in een open brief aan fans.

„We verbreken onze belofte”, zei Sebastian Coe, de oud-atleet die het IOC wist te overtuigen van het bid van Londen voor de Spelen, tegen de BBC. Vooral de plannen van Tottenham, al biedt de club aan te investeren in een atletiekstadion, noemde hij desastreus voor de reputatie van de stad. „Ik herinner me dat ik een verhaal had over een jonge generatie die geïnspireerd zou worden olympische sporten te beoefenen, ik herinner me dat ik sprak over jongeren in een arme gemeenschap in Oost-Londen die hun toekomst konden bouwen door sport. Ik herinner me niets over het platwalsen van een door het publiek betaald gebouw, dat door een voetbalclub te laten overnemen en dat dat een inspiratie zou zijn voor een generatie Tottenham-seizoenskaarthouders.”

Maar tot dusver durft geen enkele partij het aan het 500 miljoen pond kostende olympische stadion – waar 80.000 toeschouwers in passen – alleen voor atletiek te exploiteren.