Leiders Afrika zoeken uitweg crisis Ivoorkust

Drie van de presidenten zijn door een coup aan de macht gekomen.

De Afrikaanse Unie heeft een commissie van zes presidenten aangesteld om te bemiddelen in de politieke crisis in Ivoorkust. De staatshoofden van Zuid-Afrika, Tanzania, Mauretanië, Tsjaad, Burkina Faso en Nigeria hebben een maand de tijd om de patstelling tussen zittend president Laurent Gbagbo en de eind november verkozen Alassane Ouattara op te lossen.

De Afrikaanse Unie besloot dat gisteren tijdens een vergadering over de situatie in Ivoorkust. De samenstelling van de commissie is opmerkelijk. De leiders van Mauretanië, Tsjaad en Burkina Faso zijn allen aan de macht gekomen door een coup te plegen.

De commissie gaat bemiddelen tussen Gbagbo en Ouattara en zal naar verwachting aansturen op een belofte van Ouattara om vertrouwelingen van Gbagbo op te nemen in een nieuwe regering. Voor de commissie zal het moeilijk worden om Gbagbo zover te krijgen te vertrekken.

Legerleiders van de vijftien lidstaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) hebben al laten weten dat er geen twijfel over bestaat dat Gbagbo de verkiezingen verloren heeft.

De strijd tussen Ouattara en Gbagbo leidde in december tot gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de twee staatsmannen. Ook ontvluchtten duizenden mensen het land. Op 24 december dreigden West-Afrikaanse leiders met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapte als president van Ivoorkust. Vooralsnog heeft de internationale druk op Gbagbo hem niet over kunnen halen afstand te doen van zijn presidentschap.

Recent riep Ouattara de wereld op om een maand lang geen cacao meer te kopen van Ivoorkust – de grootste cacaoproducent ter wereld. (NRC)