Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Kuikentjes hebben meetkundig talent

Jonge kuikentjes blijken een aanleg te hebben om de eigenschappen van voorwerpen te herkennen.

Kuikentjes hebben een timmermansoog. En daar hoeven ze nauwelijks voor te oefenen. Ze hebben al gevoel voor de maat der dingen als ze pas vier dagen oud zijn.

Dat ontdekten Italiaanse dieronderzoekers. Hun artikel verscheen vorige week online in Proceedings of the Royal Society B.

De kuikens deden mee aan het soort test dat je in spelshows wel eens ziet: achter welke van twee deuren zit de prijs?

De prijs was in dit geval een rood kokertje. En de ‘deuren’ hadden een verschillend formaat. De kuikens moesten kiezen tussen een brede en een smalle deur, of een hoge en een lage. De ene deur was steeds zo groot dat het kokertje erachter schuil kon gaan, de andere deur was te klein.

De kuikens slaagden meestal voor deze test – ze hebben dus al jong gevoel voor grootte. Het ging ze vooral goed af om deuren te herkennen die ‘hoog genoeg’ waren (75 procent goed). ‘Breed genoeg’ ging ook, maar was lastiger.

De onderzoekers uit Trento en Trieste menen dat kuikens alleen voor de test kunnen slagen door een aangeboren aanleg om de eigenschappen van voorwerpen te herkennen.

De kuikens waren wel opgegroeid met het rode kokertje, bungelend in of voor hun kooi. Maar dat geeft ze in vier dagen zó weinig ervaring met het ding dat ze ook een aangeboren ‘maatgevoel’ moeten hebben, vinden de Italianen.

Twee jaar geleden had een team met deels dezelfde mensen ook al rekentalent bij kuikens ontdekt. Kuikentjes herkennen dat 1 + 2 meer is dan 4 - 2 en dit hoef je met een pasgeboren baby niet te proberen. (NRC)