Kort nieuws Binnenland

CJO wil snelrecht bij ontkennen van jodenvervolging

Den Haag, 1 febr. Hert Centraal Joods Overleg (CJO) wil dat er snelrecht wordt toegepast op mensen die de Holocaust ontkennen. Dat schrijft de belangenorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Het CJO vindt dat het ontkennen van de Holocaust zo vaak voorkomt, dat een lik-op-stukbeleid nodig is. De organisatie pleit voor het opleggen van een taakstraf voor iedereen die schuldig wordt bevonden. De Tweede Kamer spreekt morgen over de aanpak van antisemitisme. Het CJO wil dat meldingen van antisemitisme beter geregistreerd worden bij de politie. Ook zouden volgens het CJO voetbalsupporters die antisemitische leuzen roepen een stadionverbod moeten krijgen. (Novum)

Geen verbod op doubleren vmbo’er

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 febr. Middelbare scholen mogen niet langer vmbo-leerlingen verbieden om te blijven zitten in havo-4. Dat zegt de vereniging voor schoolbesturen in een gisteren gepresenteerd rapport. De organisatie gaat een code opzetten waarin staat onder welke voorwaarden een leerling met een diploma vmbo-theoretische leerweg naar de havo mag. Het rapport is een reactie van de scholen op de lopende discussie over havo-scholen die extra voorwaarden stellen aan vmbo-scholieren. De meeste scholen (82 procent) vinden het terecht dat er aanvullende voorwaarden worden gesteld zolang vmbo-tl en havo niet goed aansluiten, blijkt uit het rapport dat gebaseerd is op eigen onderzoek onder 500 scholen.

Statenlid op matje voor uitspraken

Door onze correspondent

Den Bosch, 1 febr. CDA-lijsttrekker en provinciebestuurder in Noord-Brabant Ruud van Heugten moet zich verantwoorden voor denigrerende opmerkingen over VVD-lijsttrekker Mieke Geeraedts. De SP heeft aangekondigd Van Heugten kritisch te ondervragen tijdens de Statenvergadering komende vrijdag. Van Heugten verweet Geeraedts afgelopen vrijdag in het Brabants Dagblad met haar advocatenkantoor geld te verdienen aan juridische procedures die zij als statenlid veroorzaakt met „doe-het-zelf-gepruts” rond megastallen. Diezelfde dag nog maakte Van Heugten zijn excuses.