Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IP-adressen vandaag opgemaakt

IP-adressen - zeg maar de unieke identificatie voor computers op het internet - in hun huidige vorm zijn zo ongeveer … nu op. Alle zogeheten IPv4-adressen zijn verdeeld, we zijn door de voorraad heen.

Vint Cerf (wiki), de ‘vader van het internet’, bedacht in 1979 de eerste standaardversie van het Internet Protocol (IPv4). Hij ging er toen van uit dat vier miljard IP-adressen wel voldoende zouden zijn.

Niet dus:de oude generatie adressen is nu bijna op. Mede daarom werd IPv6 ontwikkeld. Dat levert een nagenoeg oneindig aantal adressen op. Gedurende een overgangsperiode zullen het oude en nieuwe protocol tegelijk bestaan. De gemiddelde internetter zou als het goed is weinig moeten merken van die overstap. Tenzij providers en andere bedrijven te traag zijn met de invoering. Dan gaat internet haperen.

Het opraken van de IP-adressen staat los van domeinnamen. Domeinnamen zijn namen voor websites (zoals: www.nrc.nl). IP-adressen bestaan uit cijfercombinaties als 200.75.84.28.

Joost Tholhuijsen van de stichting IPv6 maakt bedrijven en particulieren attent op de overgang naar IPv6. Vorige week schreef hij in nrc.next een artikel over het probleem, met deze strekking.