Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Ierse verkiezingsstrijd ‘onofficieel’ van start

De Ierse premier Brian Cowen heeft vanmiddag in het Ierse parlement aangekondigd dat hij het parlement ontbindt, meldt AP. Op 25 februari moeten de Ieren naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. 

Op 22 januari trad Cowen af als leider van zijn partij Fianna Fail. Hij bleef nog wel aan als premier. Uit peilingen bleek dat er nog maar weinig kiezers vertrouwen hadden in de premier. Cowen stond al langer onder druk sinds hij in november de hulp moest vragen van de EU en het IMF vanwege de financiële problemen van Ierland. Kort voor zijn aftreden overleefde Cowen nog een motie van wantrouwen in zijn eigen partij.

Met het ontbinden van het parlement komt Cowen de voormalige coalitiepartij de Groenen tegemoet. Die drongen in november al aan op vervroegde verkiezingen. Maar eerst moest de begroting voor 2011 goedgekeurd worden. Cowen zal niet terugkeren in de Ierse politiek, vertelde hij op de Ierse radio.

“Dit is een belangrijke beslissing voor mij, maar ik denk dat het de juiste is omdat de partij zich op dit moment aan het verjongen en vernieuwen is. De oude generatie moet plaatsmaken voor een nieuwe.”

Dat het parlement zou worden ontbonden lag in de lijn der verwachting, vertelt NRC-correspondente Titia Ketelaar. De begroting voor dit jaar werd afgelopen donderdag aangenomen.

“Na Cowens laatste speech vanmiddag konden alle partijen het parlement toespreken. Zo hield de leider van Labour een vurig pleidooi in de Dáil. Dat kun je zien als de onofficiële aftrap van de verkiezingscampagne.”

Dat Cowen zich terugtrekt uit de politiek vindt Ketelaar niet gek, er is nog maar weinig vertrouwen in hem:

“Hij is al geen partijleider meer en het vertrouwen in hem bij de kiezers is gedaald tot acht procent. Cowen blijft tot de verkiezingen premier, want het land moet tot die tijd bestuurd worden.”