Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Hoe goed is het geheugen van Chirac?

Hoe goed is het geheugen van voormalig president Jacques Chirac? Over die vraag buigt Frankrijk zich sinds de zondagskrant Le Journal du Dimanche afgelopen weekeinde beweerde dat de 78-jarige Chirac de ziekte van Alzheimer heeft. De vraag naar de gezondheidstoestand van Chirac is niet zomaar vrijblijvend, want als eerste ex-president moet hij getuigen in een

Jacques Chirac - foto AFPJacques Chirac - foto AFP

Hoe goed is het geheugen van voormalig president Jacques Chirac? Over die vraag buigt Frankrijk zich sinds de zondagskrant Le Journal du Dimanche afgelopen weekeinde beweerde dat de 78-jarige Chirac de ziekte van Alzheimer heeft.

De vraag naar de gezondheidstoestand van Chirac is niet zomaar vrijblijvend, want als eerste ex-president moet hij getuigen in een fraudeproces. Als burgemeester van Parijs zou Chirac 28 fictieve arbeidsplaatsen hebben gecreëerd op het stadhuis, om zo de kas van zijn partij RPR te spekken.

De advocaten van Chirac vroegen gisteren om uitstel van het proces, niet om gezondheidsredenen, maar wegens de eerdere samenvoeging van twee dossiers. Op de vraag om uitstel gingen de rechters niet in. Het proces gaat van start op 7 maart en duurt normaliter tot 8 april.

Maar de inhoud van het dossier werd gisteren volop overschaduwd door de discussie over hoe gezond de ex-president nog is. Chiracs echtgenote Bernadette ontkende het bericht uit de zondagskrant, maar zaaide tegelijkertijd nieuwe twijfel door te zeggen dat haar man niet meer zo erg goed te been is, soms moeilijk hoort en al eens problemen heeft met zijn geheugen.

De bekende essayist en historicus Alain Minc vindt het allemaal onbetamelijk en meent dat Chirac nu een privépersoon is wiens privacy is geschonden. Anderen, zoals hoofdredacteur Christophe Barbier van het weekblad L’Express, menen net dat de gezondheid van Chirac relevant is voor het proces.

En Chirac zelf? Die liet voor het gerechtsgebouw aan nieuwszender BFMtv weten dat het erg goed met hem gaat, dankjewel.