Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Grote misbruikzaak in Zwitserland

Een 54-jarige man heeft volgens de Zwitserse politie bekend dat hij 114 mensen heeft misbruikt, onder wie kinderen en gehandicapte volwassenen. De man zit al sinds april 2010 vast.

Het misbruik speelde zich af in negen verschillende tehuizen in Zwitserland en Duitsland waar de man sinds 1982 als therapeut werkte. De autoriteiten hebben details over de zaak tot vandaag achtergehouden om in het onderzoek niet voor de voeten te worden gelopen door de media. Volgens de politie in het kanton Bern bestaat het bewijs tegen de man onder meer uit foto’s en uren aan video-opnamen.

De politie heeft in totaal 122, voornamelijk mannelijke slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om zwakbegaafde kinderen van wie sommigen ook een lichamelijke beperking hebben. Het jongste slachtoffer was 1 toen het werd misbruikt, 42 slachtoffers waren boven de 18.

Slachtoffers doelbewust uitgezocht

Gabriele Berger van de politie in Bern verklaarde dat de man zijn slachtoffers doelbewust uitzocht. In veel gevallen koos hij slachtoffers die niet konden praten. De zaak kwam in maart aan het licht nadat twee mannelijke bewoners van een tehuis hun ouders over seksueel contact met de therapeut hadden ingelicht.

De man werd vervolgens in zijn huis in Berner Oberland opgepakt. De politie zegt dat hij meewerkt aan het onderzoek en zichzelf als een pedofiel heeft aangeduid. De meeste gevallen zijn inmiddels verjaard. Volgens de Zwitserse wet kan de man maar voor 33 zaken worden vervolgd.

“Een van de centrale vragen in dit onderzoek is hoe deze mate van misbruik zo lang onopgemerkt heeft kunnen blijven”, zei rechercheur Berger. In 2003 werd na beschuldigingen over seksueel misbruik een onderzoek ingesteld, maar wegens tegenstrijdige verklaringen en gebrek aan bewijs kwam het niet tot vervolging. Het onderzoek in die zaak wordt nu heropend, zei Berger.