Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Facebook: cynisme en haat overheersen na toespraak Mubarak

De toespraak van Hosni Mubarak valt helemaal in verkeerde aarde bij Facebook-activist ‘El Shaheeed’ en zijn immens grote achterban. “De mensen haten hem nu nog meer.”

De toespraak van Hosni Mubarak valt helemaal in verkeerde aarde bij Facebook-activist ‘El Shaheeed’ en zijn immens grote achterban. “De mensen haten hem nu nog meer.”

Mubarak had vanavond voor verlossing kunnen zorgen door per direct af te treden. Nu hij dat wil uitstellen tot hervormingen zijn doorgevoerd, blazen Egyptenaren stoom af op de pagina ‘We are all Khaled Said‘ (vernoemd naar de 28-jarige man die 6 juni is doodgeschopt door de politie). Een internetpagina om serieus te nemen. De initiatiefnemer speelde een grote rol bij het organiseren van protesten en heeft een bereik van honderdduizenden mensen.

‘Overheidsmisdadigers’

Midden in zijn toespraak schakelde Mubarak over naar de derde persoon. Mubarak zou trots zijn op wat Mubarak de afgelopen dertig jaar heeft gedaan. Hoeveel mensen vinden dat nog meer, vraagt El Shaheeed zich af. Mubarak zei ook dat hij niet gevraagd heeft om leiderschap. “Zes ambtstermijnen???”, schrijft El Shaheeed. “Wat? Werd hij daartoe gedwongen?”

De verwachtingen waren overigens niet al te hoog. Vlak voor de toespraak dacht El Shaheeed dat Mubarak zou beloven niet meer op dagelijkse basis te doden en te folteren. “Alleen op wekelijkse basis”, voorspelde El Shaheeed.

Inmiddels maakt El Shaheeed melding van “overheidsmisdadigers” die met pistolen en stokken demonstranten te lijf zouden gaan. Dat wordt bevestigd door bezoekers die contact hebben met mensen buiten. Sommigen spreken dat echter tegen. Er zou alleen in de lucht geschoten worden. Een bezoeker merkt op dat het nu echt tijd wordt dat de internationale gemeenschap “de kant van de revolutionairen kiest”.

Lees meer over de achtergrond van de grootste internetactivist in Egypte.