EU legt harde sancties op aan Wit-Rusland

Ondanks de mooie gebaren van dictator Loekasjenko om dit te voorkomen.

Zaterdag liet het regime in Wit-Rusland onverwacht zeven politieke gevangenen vrij, in de hoop dat sancties hiermee konden worden afgewend. Maar gisteren besloten de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie (EU) alsnog tot maatregelen. Van 156 hoge functionarissen in de regering van Wit-Rusland worden de tegoeden bevroren. Tegen hen wordt ook een visumverbod ingesteld. De sancties zijn een reactie op de verkiezingsfraude en het hardhandige optreden tegen betogers na de presidentsverkiezingen in december. Oppositieleider Vladimir Neklyayev werd in elkaar geslagen en belandde in het ziekenhuis. Ongeveer zevenhonderd demonstranten werden gearresteerd. Zaterdagavond werden onverwacht zeven politieke gevangenen vrijgelaten uit het KGB-hoofdkwartier, onder wie presidentskandidaat Nekljajev. (AFP, AP)