Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

‘Drugshandel en diefstal bij Defensie’

In het hoofdkantoor van de Defensie Materieel Organistatie in Den Haag handelt defensiepersoneel in illegale sigaretten, ghb, amfetaminen, anabolen en viagra. Dat blijkt uit interne documenten van Defensie, schrijft de Volkskrant vandaag.

Ook wordt er gehandeld in defensiegoederen, zoals schoonmaakartikelen, verf, auto-onderdelen, laptops en telefoons. Ten slotte worden dienstauto’s en andere legervoertuigen gebruikt voor privéactiviteiten.

‘Aan de orde van de dag’
De krant concludeert dat bij de Defensie Materieel Organisatie drugshandel, machtsmisbruik, diefstal en aan de orde van de dag is.

De drugshandel en diefstal wordt in de hand gewerkt doordat hogere militairen en burgerpersoneel van Defensie elkaar dekken, staat in de documenten.

‘Open winkel’
DMO is verantwoordelijk voor de aan- en verkoop en het beheer van al het defensiematerieel. Bij de dienst werken zesduizend mensen.
Uit een onderzoek naar de bedrijfscultuur van DMO bleek in 2008 en 2009 al dat er bij de materieelafdeling sprake was van een ‘open winkel’ en een ‘risicovolle bedrijfsvoering’.

Ook bleek uit het onderzoek een groot wantrouwen tussen personeel en leidinggevenden.

Toen de conclusies van het onderzoek eind vorig jaar uitlekten, leidde dat tot een confrontatie in de Tweede Kamer. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weigerde het rapport vrij te geven, omdat het volgens hem ging om een incident. Hij zei dat alle misstanden waren aangepakt. Volgens betrokkenen, zo schrijft De Volkskrant, is dat allerminst het geval.