Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

De nieuwe norm voor Balkenende: 7,5 ton per jaar

Oud-premier Balkenende krijgt voor zijn nieuwe baan per 1 april, partner bij internationaal accountantkantoor is Ernst & Young, naar schatting een salaris tussen de zeven en acht ton, staat vanmorgen in nrc.next.

Ernst & Young Nederland geeft geen winstcijfers (de basis voor het salaris van partners), maar boekte over het gebroken boekjaar 2008-2009 een omzet van 720 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Pieter Jongstra wil desgevraagd wel kwijt wat daar voor winst overblijft: „Gemiddeld 500.000 euro per partner.”

Jonge partners bij de firma starten met een winstdeling van 250.000 euro, ontdekte de krant. In een periode van acht tot tien jaar kan men de maatschap verder ‘ingroeien’ om op het volledige winstdeel uit te komen. Dat ligt bij Ernst & Young tussen zeven en acht ton.

Balkenende wordt, zo bevestigt managing partner Jongstra, een zij-instromer die „op basis van zijn ervaring” meteen op het hoogste niveau binnenkomt. Indien de firma het winstniveau weet vast te houden zal hij dus naar schatting 750.000 euro verdienen.

Uitgaande van zijn oude salaris als minister-president (de Balkenendenorm: 188.000 euro) gaat Balkenende dus naar schatting vier keer zo veel geld verdienen. En, voegt nrc.next daaraan toe: “nog wel iets meer, want hij blijft één dag in de week werken als bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”