Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

De Chinezen komen, ook in de banken

Na wat gevoelige tikken twee jaar geleden in de financiële crisis hebben de Chinezen pas op de plaats gemaakt met hun investeringen in de financiële sector in Europa. Maar nu zijn ze overal in Europa op zoek naar interessante mogelijkheden - en met zo veel banken in de problemen zijn die er genoeg.

De Wall Street Journal heeft een aantal recente ontwikkelingen bij elkaar gezet. De machtige China Development Bank is aan het praten over een aanzienlijk belang in de Duitse bank WestLB. Een andere grote bank is in veel Europese steden filialen aan het openen. Er is grote interesse vanuit China voor de Spaanse cajas en de Duitse Landesbanken die in de problemen zitten. De Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking proberen Chinezen over te halen tot investeringen. En China heeft al voor miljarden Spaanse, Portugese en Griekse overheidsobligaties gekocht - en daarvoor veel bedankjes gekregen.

China zit op een enorme hoop buitenlandse valuta en wil iets doen met dit geld. Het ziet veel kansen in Europa. Mede in een reactie op buitenlandse overnames door Chinese (semi)staatsbedrijven heeft Duitsland in 2009 nog een wet aangenomen die het mogelijk maakt buitenlandse overnames te blokkeren als dit een vorm van politieke interventie door een buitenlandse mogendheid is. Maar die angst lijkt nu voorbij, zeggen analisten. Nood breekt wet.