Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bennink verdient 5,8 miljoen euro bij Sara Lee

Jan Bennink gaat zeker 8 miljoen dollar (5,8 miljoen euro) verdienen als president-commissaris bij levensmiddelenconcern Sara Lee. Zijn voorganger, James S. Crown, ontving vorig jaar 230.000 dollar voor zijn inspanningen. Dat schrijft economieredacteur Melle Garschagen vandaag in NRC Handelsblad. Zijn bron: gegevens die Sara Lee bij toezichthouder Securities and Exchange Commission heeft gedeponeerd.

Benninks belangrijkste taak: het splitsen van Sara Lee in twee bedrijven. Een bedrijf moet bestaan uit Amerikaanse vleesactiviteiten, zoals hotdogs en broodbeleg. Het andere uit de bekende koffie- en theemerken van Sara Lee: Douwe Egberts en Pickwick. Als de splitsing voltooid is (planning: begin 2012), treedt Bennink uit zijn functie en krijgt hij een vertrekvergoeding.

Daarmee heeft Bennink een intensievere taak dan een president-commissaris normaal gesproken heeft. Ook moet hij voldoen aan doelstellingen. Zijn salaris is als volgt opgebouwd:

  • Een basissalaris van 1 miljoen dollar en een aandelenpakket van 5,25 miljoen dollar. Als de koers van Sara Lee stijgt, zal het aandelenpakket van Bennink meer waard worden.
  • Bonusmogelijkheid van 1,75 tot 2,63 miljoen dollar. De hoogte van de bonus hangt af de financiële prestaties van Sara Lee en de voortgang van de splitsing.
  • Recht op een huisvestingsvergoeding en compensatie voor een deel van zijn belastingafdracht.

Bennink in het verleden in opspraak om salaris
Bennink heeft in het verleden kritiek gekregen op zijn hoge verdiensten. Als bestuursvoorzitter van Numico (babyvoeding) begeleidde Bennink de overname door het Franse Danone. Aan de overname verdiende Bennink in 2007 ruim 80 miljoen euro aan aandelen, bonussen en een vertrekregeling.